Марія Олійник. У спецзоні терористів: наука, освіта, пенсії

Ще один тиждень в зоні АТО з особливим статусом і законом про амністію. Агресія, страх і відчай. Донбас у зоні «ДНР» і «ЛНР» сьогодні перебуває в комі. Мільйони людей залишаться один на один з голодом і холодом, війною. Масштаби руйнування інфраструктури Донбасу величезні. Чергове «перемир’я» просто злочинне. З України не почали виводити російські регулярні і «добровольчі» збройні формування. Навпаки, РФ продовжує постачати терористів та військову техніку. Триває ротація російських військ на Донбасі. За оцінками експертів, на сьогоднішній день на території Донбасу є близько 3 тисяч російських військовослужбовців.

«У район аеропорту в Донецьку прибула чергова партія російської бронетехніки (до 10 одиниць), передана військовослужбовцями РФ місцевим бойовикам із зазначенням «берегти техніку». Також до десяти одиниць російської бронетехніки перекинуто в район населеного пункту Авдіївка», – йдеться у повідомленні Тимчука.

«Спостерігається концентрація підрозділів регулярної армії РФ в районі Докучаєвськ-Новотроїцьк-Ольгинка і Новоазовськ-Комінтерново. Перекинуті сюди раніше підрозділи посилюються бронетехнікою й артилерією, йде приховане зосередження резервів на цих напрямках. Зафіксовано прибуття в район населеного пункту Докучаєвськ конвою постачання – до 30 вантажних автомобілів», – написав Тимчук.

Спроба розпочати навчання в школах Донецька першого жовтня закінчилась трагедією. Загинув школяр, убито вчителя біології та ще двох людей у школі № 57. На зупинці «Поліграфічна» згорів автобус: дев’ять загиблих. Зразу радіо і ТБ «ДНР» та російські ЗМІ, які завжди «випадково» появляються на місці трагедії, звинуватили українських військових у трагедії. Вони нібито стріляли з аеропорту, який безуспішно штурмують російські бойовики щоденно, з 26 травня. Очевидці розповідають, що вибиті вікна та смерті сталися в школі зі сторони, протилежної до аеропорту, що свідчить, що стріляли по школі з ценру міста, а не з аеропорту в центр. Така ж ситуація зі снарядом, яким розстріляно автобус і людей на зупинці. Вже другого жовтня заняття в школах відмінили. Діти сидять по підвалах, по домівках. Не працюють садочки.

Ще трагічніша ситуація зі спробою розпочати навчання у захоплених збройними формуваннями «ДНР» вищих навчальних закладах, які наказом «міністра освіти і науки» «ДНР» Ігора Костенока перепідпорядковані МОН ДНР, як всі освітні заклади всіх рівнів, типів і форм власності на території «ДНР». Зустрічі «міністра» освіти і науки Ігора Костенока та «міністра» соціального захисту «ДНР» з Придніпровської Молдавської республіки Олександром Караманом з деякими проректорами Донецького національного університету показали повну неспроможність налагодити навчання в 23 тисячному колективі. І сміхотворно звучали відповіді Костенока щодо оплати обслуговуючому персоналу зараз же по 2 тисячі гривень, а професорам – пайками з продуктів, бо на заробітну плату у них коштів немає, а гуманітарну допомогу прислала РФ. Дико було чути відповідь на питання щодо звільнення чотирьох університетських гуртожитків (кожний на 900 місць) по вул. Рози Люксебург, захоплених бойовиками 5 липня, коли благополучно прибув до Донецька із Слов’янська Ігор Стрелков (Гіркін) із терористами. Він повідомив, що в двох гуртожитках з 5 липня, у нас живуть «бєженци», яких «ми годуємо в університетській їдальні тричі на день», а у двох інших ваші «защітніки» – озброєні бойовики. Щоправда, поскаржився активу ДонНУ, що незрозуміло, що то за «бєженци», бо коли за безкоштовне проживання і їду їх хотіли залучити до громадських робіт, то половина з них втекла. Пообіцяв розселити решту «бєженців» і бойовиків компактно, на декількох поверхах, а декілька поверхів віддати для студентів ДонНУ. Звичайно, що з таким сусідством не погодилися студенти. І якщо 1 жовтня на деякі факультети прийшло до сотні студентів, то вже 2 жовт­ня не з’явився ніхто. Бо дізнались про наказ МОН України про те, що до завершення збройного конфлікту на території м. Донецьк університет буде проводити свою освітню діяльність (згідно з наявною ліцензією та сертифікатом про акредитацію) на території м. Вінниця з 3 листопада. Із Звер­нення до співробітників і студентів Донецького національного університету України 30 вересня міністра освіти і науки України Сергія Квіта вони довідались, що:

«…Будь-яка освітня діяльність від імені (чи під іменем) цього Університету на території міста Донецьк тимчасово заборонена. Діяльність фізичних осіб на території (в приміщеннях ДонНУ) без ліцензії на освітню діяльність містить ознаки кримінальних правопорушень і підпадає під дію Кримінального кодексу України.

  1. Єдиним діючим ректором Донецького національного університету України є Гринюк Роман Федорович, який був легітимно обраний згідно з рекомендацією конференції трудового колективу від 22 листопада 2012 року та з яким Міністерство освіти і науки України уклало контракт № І-20 від 29.11.2012 р.

У той же час, Міністерство звертає увагу на те, що Баришніков Сергій Анатолійович (якого, за наявною у Міністерстві інформацією, «призначено» «ректором Університету») не є легітимно обраним ректором згідно з нормами Закону України «Про вищу освіту»; Міністерство не укладало з ним від імені держави України контракт; усі його дії від імені Університету є незаконними і не визнаються керівництвом Міністерства освіти і науки України. Баришніков С.А. не має права підписувати жодних офіційних документів від імені та на бланку ДонНУ, у т.ч. фінансових (платіжних відомостей); його підпис на будь-яких офіційних документах (у тому числі дипломах або трудових книжках) є нелегітимним і, відповідно, не тягне за собою жодних юридичних наслідків. Крім того, такі дії Баришнікова С.А. мають ознаки ряду злочинів, передбачених окремими статтями Кримінального кодексу України….»

У своєму зверненні до співробітників та студентів ректор ДонНУ Роман Гринюк наголосив, що «у ці скрутні часи для кожного з нас вважаю за потрібне заявити свою позицію щодо майбутнього Донецького національного університету. …Випробування завжди передбачають вибір і втрати. За сучасних умов Донецький національний університет поза своїм бажанням залишив тих, хто не пройшов тест на національну та професійну гідність. З цим ми починаємо новий етап вдосконалення слави і честі ДонНУ».

І, як показали подальші події, не всі викладачі пройшли цей тест. Частина з них із задоволенням залишилась працювати невідомо в якому закладі «ДНР», розповідаючи, що наказу не читали, але чули, що тепер замість предмету «Історія України», вони залюбки викладатимуть предмет «Отечественная и региональная история». Щоправда, без студентів. Студенти виявились патріотичнішими та мудрішими за своїх антиукраїнських викладачів. Вони не бажають отримати дипломи «ДНР», виготовлені на ксероксі.

Ще трагічніша ситуація з долею Донецької державної музичної академії імені С.С.Прокоф’єва. Його ректор, академік України Олексій Скрипник на момент зустрічі з Костенком 1 жовтня нібито звільнився і був відсутній. Костенок заявив, що ніяких перехідних періодів від ліцензованого ВНЗ України до закладу «ДНР» не буде, про що просили присутні. Україна для «ДНР» «отрєзанная пуповіна», а у вас дві дороги: одна на залізничний вокзал, друга на ДМЗ (Донецький металургійний завод). Напевно, сарака не знав, що ні вокзал, ні ДМЗ завдяки «ДНР» не працюють! На питання, куди ж поселять студентів, адже гуртожиток зайнятий озброєними людьми, які порозбивали там музичні інструменти, Костенок відповів, що треба почекати, бо йде зима і «захисникам» нікуди діватись, але вони скоро вирушать у Запорізьку область виконувати свій обов’язок і тоді можна буде вселити студентів. А дипломи студенти отримають від «ДНР». Студенти і викладачі масово звільняються. Самі співробітники у розпачі зателефонували до Міністерство культури України, якому підпорядковується академія, і з’ясували, що про ситуацію, яка склалась у їхньому ВНЗ, там взагалі нічого не знають і не чули. Ні про звільнення ректора, ні про примусове підпорядкування «ДНР» з 1 вересня!?

Друга зустріч із вченою радою академії відбулась 8 жовтня. Деенерівці призначили новим ректором старшого викладача Колоней, і сказали, що дипломи будуть теж «ДНР», і це вже не залежить від міністерства культури України.

Як повідомлялось, 8 липня 2014 року на головну територію Донецького юридичного інституту, яка розташована у Київському районі м. Донецька, увійшли невідомі озброєні особи, які оглянули територію та приміщення навчального закладу, в яких здійснювались поточні ремонтні роботи з підготовки до початку нового навчального року. У той же день вони покинули головну територію інституту.

Повторне захоплення інституту відбулось 9 липня 2014 року, тобто ще до «перепідпорядкування» «ДНР». Тепер головна територія інституту перебуває під контролем невідомих озброєних осіб. Особовий склад інституту був евакуйований і не постраждав, будівлі та майно інституту не пошкоджені.

Курсанти факультетів інституту перебувають на навчальній практиці та у канікулярних відпустках. Адміністративний та науково-педагогічний персонал тож відправлено у чергові відпустки.

Всім рекомендуємо утриматись від відвідування головної території Донецького юридичного інституту, яка розташована у Київському районі м. Донецька. Можливо тому, що інститут був першим ВНЗ, який захопити озброєні бойовики, він і підготувався найкраще для продовження роботи в різних містах України.

Донецький юридичний інститут МВС України повідомив своїх студентів і викладачів, що навчання факультету права розпочалось 1 жовтня 2014 року у Маріуполі. Курсанти факультету Державної автомобільної інспекції переведені для продовження навчання з 1 вересня до Націо­нальної академії внутрішніх справ МВС України у Києві, а факультет підготовки фахівців для підрозділів міліції громадської безпеки працює в Одеському державному університеті внутрішніх справ. Решта факультетів переведені до Харкова, Кривого Рогу, Дніпропетровська. Але фактично інститут, як цілісний заклад, розформовується, викладачі звільняються з роботи, студенти дезорієнтовані, фактично не набрано слухачів на перший курс. А тим часом у терористичній організації ДНР заявили, що реформували Донецький юридичний інститут МВС України в ВНЗ – «Донбаська юридична академія» «ДНР». У ньому з 1 жовтня начебто навчатимуться люди, які захочуть служити у правоохоронних органах «ДНР». Вони будуть орієнтовані на боротьбу з корупцією і на те, щоб бути ближче до народу», – заявив «міністр освіти» ДНР.

А взагалі в спецзоні «ДНР» опинились 11 державних і п’ять приватних ВНЗ. Два державних визначились із підпорядкуванням Україні. Решта чотирнадцять вагаються, а фактично залишилась працювати на терористичну організацію ДНР, зустрічаються з її міністром, ведуть переговори, узгоджують програми, пишуть заяви про працю в «ДНР». Хоча, здавалося б, що саме Рада ректорів ВНЗ Донецької області, яку сьогодні очолив ректор Ректор Донбаської національної (?!) академії будівництва та архітектури, академік Академії вищої школи України (?!), Академії інженерних наук та Академії будівництва України (?!), академік Російської (?!) академії архітектури і будівельних наук Євген Горохов замість Олександра Мінаєва – ректора Донецького національного (?!) технічного університету, мала б розуміти, що жодний документ від «ДНР» не буде мати юридичної сили. Мабуть, за результатом прийнятих такими «фахівцями» рішень необхідно скасувати ті звання, які вони отримали від України.

Економічна неспроможність проекту «ДНР» очевидна з першого погляду, незважаючи на бадьорі заяви її лідерів про готовність до економічної конкуренції з Україною. І хто, як не українська професура, мав би це добре розуміти і довести до співробітників, студентів, громадськості, громадян. На жаль, цього не сталося, бо професура антиукраїнська, та й ВНЗ були не національні, тому й стали деенерівськими.

До щоденних обстрілів територій «ДНР» та «ЛНР» додалась ще одна проблема. Тепер на цих територіях з 1 вересня наша українська влада не може виплатити пенсії, соціальні виплати та заробітну плату. Нам роз’яснено, що треба під залпами «Градів», подолавши декілька блок-постів і «ДНР», і українських, виїхати на територію, яка контролюється українськими військами, і там, звернувшись до відповідного управління із заявою, перевести на якусь липову адресу відповідні виплати через банківську картку. І от що цікаво. Що є серед нас окрема каста – пенсіонери міліції, яким продовжують нараховувати пенсії на території Донецька! Хоча серед них є такі, які воюють проти України в армії «ДНР». Всі звернення до Людмили Денисової – міністра соціальної політики України з цього приводу та з приводу того, що відповідним управлінням заборонено переводи виплат за дорученням, залишились без відповіді. А це позбавляє отримання пенсій немічних, хворих лежачих, інвалідів.

Оскільки населення «ДНР»-«ЛНР» отримує інформацію тільки з російських та терористичних ЗМІ, їм пояснюється, що їх врятує пенсія від «ДНР», і пенсіонери масово стоять у черзі перед ЖЕКами, підписують заяви на отримання пенсії (державної винагороди), бо їх покинула Україна. Це особливо важливо для діячів «ДНР»-«ЛНР» перед виборами у так звані їхні Вєрховні Совєти, які спочатку були призначені на друге листопада, а зараз перенесені на дев’яте – через неготовність виборчих дільниць. У прийнятому депутатами українського парламенту законі йдеться, що вибори в Луганській та Донецькій областях мають відбутися 7 грудня 2014. Вибори в ДНР будуть визнані такими, що відбулися незалежно від явки, заявив глава Верховного Совєта «ДНР» Борис Литвинов. Він підкреслив, що якщо більше половини виборців прийдуть проголосувати на вибори, це стане тріумфом для «ДНР», проте навіть менша явка не стане перешкодою для визнання її легітимності. За словами Литвинова, на виборах явка може виявитися меншою, ніж на референдумі в травні 2014 року, оскільки безліч людей виїхали з території «ДНР».

Тобто «ДНР»-«ЛНР» легітимітизуються як можуть. З допомогою обіцянок платити більші пенсії, ніж в Україні. А от знаменитий господар Горлівки, терорист Безлер (Бес) почав грабувати птахофабрики. Його бойовики безкоштовно роздавали жителям міста живих курей. Птахів привезли із однієї з розграбованих птахофабрик поблизу Шахтарська на вантажівці і роздавали по дві в одні руки на площі Перемоги в центрі міста. На борту фури напис – «Привіт від Беса». За курми вишикувалася величезна черга, в якій люди стояли по кілька годин.

У Донецьку гуманітарку безперешкодно в кожному районі роздає фонд мільярдера Рината Ахметова «Поможем», в черзі за якою збирається декілька тисяч пенсіонерів і стоять теж по декілька годин, замість того, щоб допомогти їм оформити пенсії на території України та отримати законні українські пенсії. Все це працює на користь «ДНР» проти України.

Ось таке у нас виживання у Порошенківських особливих зонах, за Законом, який навіть не підписав ще й Турчинов, а в Маріуполі 85 російських військових малюють кордон між Україною і «ДНР». 19 днів триває обстріл і штурм позицій українських військ армією «ДНР», ватажки якої заявляють, що вони не знають про припинення бойових дій згідно з Меморандумом від 19 вересня. Маємо перемир’я, але тільки одностороннє – з українського боку, так, як було у червні. А в той час брехлива владна пропаганда намагається переконати, що неіснуюче перемир’я вигідне Україні. Як може бути вигідне Україні те, чого немає? Тим часом руйнуються міста, не навчаються школярі та студенти, фактично ліквідовуються ВНЗ, зупинилось 80 відсотків промисловості на території резервації, терористи продовжуть вбивати й кидати в катівні українських патріотів, як от Василя Коваленка з с. Безіменне, Олександра Кудінова, знущатися, прив’язуючи прапором до стовпів, як це вчинили кати над Іриною Довгань з Ясинуватої, та в м. Зугрес над бійцем батальйону «Донбас». Терористи продовжують грабувати майно, захоплювати приміщення, тут не діють жодні українські закони. В «ДНР» з 7 жовтня запрацював Націо­нальний (?!) банк. Тобто, на території «ДНР»-«ЛНР» реалізується план Путіна по створенню При­дністров’я-2 чи «Придонбасся», а значить, по руйнуванню України, який брехливо називається «мирним планом Порошенка». Легітимність цього процесу забезпечила Верховна Рада України, «протиснувши» два закони про  «особливий статус» і про амністію.

Чи знає український народ про це, чи знає українська влада, решта України і світ, що тут робиться? Що тут ідеться про скоєння керівниками України злочину (ст.ст. 110,111 ККУ), а саме, посягання на територіальну цілісність і недоторканість України? Думаю, ні. Інакше ми б не чули таких заяв заступника державного секретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд вважає, що вільні і справедливі місцеві вибори в окремих частинах Донецької та Луганської областей 7 грудня відбудуться і будуть корисними для всієї України. Про це вона сказала 7 жовтня під час виступу перед студентами Київ­ського національного університету імені Тараса Шевченка.

«Якщо державний кордон буде захищено, якщо вибори в Україні будуть проведені вільно і справедливо, не тільки до Верховної Ради, а й 7 грудня на Донбасі (місцеві вибори), то це буде всім вигідно», – зазначила Нуланд. Вона підкреслила, що Донбас має бути частиною спільного майбутнього в єдиній Україні. Отже Вікторія Нуланд не знає, що кордон робиться не між Україною і РФ, а між Україною, РФ і «ДНР»-«ЛНР», що вибори на Донбасі до Верховної Ради України не відбудуться. Вона не знає, що вибори до ВС «ДНР» відбудуться не 7 грудня, а 9 листопада за виборчим «законом» «ДНР», а не України, і що виборів до місцевих органів влади на території «ДНР» не передбачено, а зверху будуть призначатися керівники відповідних територій. А може, про це все не знають і наш Президент України, прем’єр-міністр України, голова Верховної Ради України? Хіба це не зрада українських громадян Донбасу, яких кинули на поталу російським бандитам?

Закликаю усі гілки влади, громадян України схаменутися, прокинутись від летаргічного сну і стати на захист територіальної цілісності України поки ще не пізно! Не вірте солодким обіцянкам оточення Президента України, що решта України вціліє ціною передачі частини української території під протекторат Росії. Путіну потрібна вся Україна – щоб її знищити.

 

Марія ОЛІЙНИК,

м. Донецьк

Надруковано в газеті «Нація і держава» 9.10.2014р.

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair