Сергій Петров: Щодо теракту у Парижі. Кому вигідно?

Співставимо факти.

1. Інформаційний вимір: цитата з “Россия 24”, що теракт є наслідоком антиросійської політики Франції (спалились); російські боти, які закликають до цензури та підтримують теракт проти вільної преси, а також російська мова терористів при розшифровці деяких відео (“Не трогай его, он – готов”); заклик Ходорковського до публікації антиісламських карикатур у європейських медіа.

2. Зовнішньополітичний вимір: Франція найслабша ланка нормандської групи (не забуваємо про перемовини 15 січня в Астані). Крім того, антиісламська істерія має відволікти світ від подій в Україні (як пресу, так і політиків. Я не здивуюсь, що ІДІЛ, що опосередковано спонсорується Путіним, найближчими днями активізується ще більше, щоби показати всьому світу, кого треба бомбити. Росія буде вести потрійну гру: з одного боку, показуючи, що готові об’єднатись проти “ісламської загрози”, з другого, підсилюючи “антиісламську істерію”, в т.ч. через теракти, а з третього, ведучи перемовини між деякими країнами ОПЕК, щоби знизити обсяги видобутку нафти.

Дестабілізація на Близькому Сході з дестабілізацією ситуації в Європі має викликати, за задумом Кремля, підйом ціни на нафту, яка нині складає (нафта марки Brent близько 50 доларів за барель!!! – катастрофа для російської економіки).

3. Європейський внутрішній фактор. Останнім днями почалось розгойдування внутрішньої ситуації в Європі. Мета цієї спецоперації Кремля – проста: європейський мультикультуралізм та бюрократія ЄС не можуть швидко вирішити проблему міжетнічних конфліктів (це ми спостерігаємо, принаймні, вже більше 10 років). Крім того, радикалів, що готові на нові “Хрестові походи” в Європі, на жаль, достатньо. Тому розгойдування Європи, однією з цілей якого є розкол ЄС, неминуче, що має викликати переорієнтацію Європи на внутрішні проблеми і загрози, а також зниження активності ЄС на зовнішньо-політичній арені або, як мінімум, перемкнути ЄС з України на інший регіон.

4. Український вимір. Військове вирішення конфлікту не можливе. Не тільки у нас, але в Росії достатніх сил не буде, але активізація на фронті – висока ймовірність (закономірність останніх днів). Водночас, зростає ймовірність терактів в різних містах України (особливо на півдні, зокрема, Одесі – події останніх двох тижнів доводять правильність ходу моїх думок; цю тезу я виклав ще перед Новим роком), розпалення антитатарських та антиісламських настроїв з використанням, цілком можливо, символіки націоналістичних організацій для їх дискредитації (зокрема, і в контексті “антиісламської істерії” в Європі), а також чергова порція фейків, вкидів та дезінформації.

При цьому основна увага в інформаційному полі та публічних акціях, на мій погляд, приділятиметься питанню відсутності змін і реформ, і, відповідно, посилення антиурядових настроїв в цілому (“концепція Третього майдану”), провокаційним акціям в цьому ж дусі, а також провокаціям проти прибічників реформ серед можновладців.

Насправді, Росія діятиме за чисто гебістської схемою, але виконання окремих акцій шкутильгатиме на обидві ноги (через низьку якість виконавців). Все доволі прогнозовано. Попри це, ми маємо бути напоготові та пояснити нашим західноєвропейським друзям хто саме стоїть за терактами в Парижі, чого чекати далі та яким чином можна цьому протидіяти. Тому – за роботу.

 

Джерело: Facebook Сергія Петрова.

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії

6 Comments

  1. Одним словом, імперія завдає удар у відповідь. Згідно цієї логіки, російським спецслужбам вигідно зробити дестабілізацію по всьому півдню Євросоюзу…Масові теракти (буцім від ісламістів і т. п.) та інші подібні штуки… Одним словом, Росія веде гібридну війну реально проти всього Євросоюзу. Також потрібно чекати російських терактів у самих США та у Саудівській Аравії. Напевно, певний рух там почнеться вже в лютому місяці….Втім, поживемо, побачимо….але логіка російських спецслужб явна і легко читається вже зараз.

  2. Путін організатор теракту? Та це якийсь жарт. Ціль абсолютно абсурдна для Путіна (ті журналісти не були особливо антиросійськими, а головний редактор взагалі був активіст компартії, погляди якої щодо України ми знаємо), терористи точно не говорили російською (всі свідки кажуть, що для терористів рідна була французька). Та й ІДІЛ Путіну спонсувати нема сенсу – він спонсує Башара Асада в Сирії, якому ІДІЛ добряче заважає, і його стиль – саме диктатор Асад, а не незрозумілий ІДІЛ.

    Путіну, звісно, була б вигідна антиісламська істерія в Європі. Але замість цього маємо унікальне об’єднання всіх французьких партій. Всіх, крім однієї – Національного фронту фанатки Путіна Марін Ле Пен, яку з її антиісламістськими поглядами демонстративно послали. Ісламістів і радикалів у більшій частині Європи теж послали слідом – замість них слово взяли демократи й ліберали. От тобі й відволікли увагу…

Kommentarerne er lukkede.