Школа інформаційної безпеки у Харкові: робота з інформацією у Вікіпедії

Як ми повідомляли, наприкінці грудня 2014 року у Харкові ІЦ« Майдан Моніторинг» провів семінар тренерів, які працюватимуть у Школі інформаційної безпеки. Під час семінару окремий блок тренінгу був присвячений безпеці роботи з інформацією у Вікіпедії.

Під час цього семінару харківський громадський активіст, член ГО «Вікімедіа Україна» та ГО «Інформаційний Центр “Майдан Моніторинг”» Сергій Петров провів тренінг щодо безпеки роботи з інформацією у найвідвідуванішій онлайн-енциклопедії «Вікіпедія та національна інформаційна політика і безпека». Про це інформує блог громадської організації «Вікімедіа Україна».

B5dt1pSIEAAGjAs
Учасники Школи інформаційної безпеки. Сергій Петров – перший справа.
Фото: Ігор Білик, СС BY-SA 4.0.

У ньому було приділено увагу навігації на сторінці у Вікіпедії, що дозволяє зручно користуватися всіма її технічними можливостями при користуванні інформацією, та принципам роботи Вікіпедії, що існує як саморегульована спільнота, учасники якої дотримуються правил, які, здебільшого, створені ними на основі принципу консенсусу. Учасники тренінгу дізнались щодо основних базових правил, що стосуються вмісту статей, яких мають дотримуватись редактори Вікіпедії.

Сергій Петров наголосив на основних правилах роботи з інформацією у Вікіпедії:

  • Вся інформація у статті має бути підтверджена авторитетними джерелами (книги, статті, друковані та електронні медіа, інформаційні портали, які можна визначити як надійні джерела інформації).
  • Вікіпедія залежна від якості, об’єктивності та інформативності джерел, а тому викривлення інформації у джерелах веде до викривлення її подання у Вікіпедії.
  • Важливо перевіряти інформацію згідно з джерелами, які наведені у статті, а тому до інформації без джерел слід ставитись скептично.

Окремо було наголошено на тому, що російський інформаційний простір продукує дуже часто необ’єктивну інформацію, створюючи, таким чином, свою паралельну реальність. Оскільки російські джерела стають основою для статей у російськомовній Вікіпедії, то російська Вікіпедія наслідує всі вади російських джерел. В такому разі, одним з правил інформаційної безпеки та гігієни є відмова від перегляду російської Вікіпедії, в першу чергу, гуманітарного блоку статей, де ці проблеми є найвиразнішими та найгострішими.

https://twitter.com/XAHAC/status/547055004256063488/

Як зазначається, у тренінгу було приділено увагу проблемі відвідуваності та редагування Вікіпедії користувачами з України, зокрема, тому, що близько 70% переглядів з України припадає на російську, і лише 17% – на українську мовні версії популярної онлайн-енциклопедії. Обговорювалось питання про Вікіпедію як важливу складову українського національного інформаційного простору та національного інформаційного продукту.

Нагадаємо, що основними блоками семінару тренерів з інформаційної безпеки також стали тренінги щодо фізичної безпеки журналістів (Юрій Луканов, Незалежна медіа-профспілка України), поширенням фейкових новин (Роман Голубовський, засновник сайту фейкових новин «UAReview»), розпізнавання і розвінчення фейкової інформації (Влада Думенко, «IT Sector», м. Харків), соціальних мереж та інформаційних воєн (Наталка Зубар, ІЦ «Майдан Моніторинг»), інформаційній агресії Росії (Тетяна Кохановська, ІЦ «Майдан Моніторинг») та інформаційній безпеці у інтернет-сервісах соціальних мереж (Володимир Ханас, ІЦ «Майдан Моніторинг»).

Планується, що в рамках Школи інформаційної безпеки буде проведено низку тренінгів з інформаційної безпеки для журналістів та громадських активістів у різних регіонах України.

 

Джерело: Сергій Петров. У Харкові на семінарі тренерів з інформбезпеки навчали безпеці у Вікіпедії Блог громадської організації Вікімедіа Україна  Текст поширюється за ліцензією CC BY-SA 3.0.

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії