Націоналіст, комуніст, яка різниця

Табір Великої Польщі (ТВП, польською Obóz Wielkiej Polski (OWP)) не є жодними націоналістами, а лишень радянською фальшивкою „патріотів”. Зізнаються фактично відкрито до чергових знищень українських пам’ятників / надгробків у Польщі, а їхній представник на Донбасі є в гарних стосунках з батальйоном червоних терористів з символікою серпа та молота, до якого вступила польська сталіністка Людмила Добжинєцка – та, яка в серпні відмивала пам’ятник Бєрута, на якому хтось написав антикомуністичні гасла: напевно їх написали не представники ТВП, які постійно беруть участь в урочистостях під совєцькими пам’ятниками.

НАЦІОНАЛЕСБЕЦІЯ

Керівник ТВП Давід Березіцкі [https://goo.gl/GmKYCW] і його колега Ян Всол їздять до Москви, до Криму та Чечні, видаючи себе за журналістів під час пропагандних поїздок, які організовує кремлівський службовець Юрій Бондаренко [https://goo.gl/OlvXVN + https://goo.gl/Gow63y]. У Польщі структурами ТВП керує Яцек Мєнджицкі, згідно даних порталу „Фронда”, він є сином есбека (служба безпеки (СБ) у комуністичній Польщі) [https://goo.gl/Y468Oy] за допомоги пенсіонера і колишнього працівника СБ Войцєха „Квазімодо” Войтулєвіча [https://goo.gl/EXsSZ5], який тільки рік тому переписався зі „Зміни”, затриманого за шпигунство Матеуша П. [https://goo.gl/Mn10h1], до Табору Великої Польщі.

Найбільш знаним однак є діяч ТВП Давід Худзєц, офіцер пропаганди „ДНР”, який адмініструє польську версію порталу „Novorossia Today” [https://goo.gl/A6iTPy]. Останнім часом Худзєц озвучує, а точніше рекламує нищення українських пам’ятників у Польщі і чимало інформує про заанґажування польської комуністки Людмили Добженєцкої до міжнародного підрозділу „Interunit”, який входить у склад терористичного батальйону „Привид” самозваної терористичної організації  „ЛНР”.

НИЩЕННЯ ПАМ’ЯТНИКІВ ТА ОСКВЕРНЕННЯ МОГИЛ

Наявність пам’ятників УПА в Польщі щонайменше породжує змішані відчуття, також і у мене. Але ми живемо в правовій державі: якщо хтось вважає, що треба їх демонтувати, нехай використовує існуюче законодавство, цивілізовані засоби, щоб переконати у своїй рації. Так відбувалось у справі залишених після ПНР радянських пам’ятників, аж це почало діяти. Натомість протягом двох років маємо справу з цілою серією атак бандитів у масках, які кувалдами і ломами розвалюють не тільки пам’ятники, але також й могили.

Повага до померлих, ким би вони не були, є основою нашої цивілізації, але є чужою для більшовицьких націоналістів з Табору Великої Польщі і не тільки. Це на підставі цієї засади навіть антикомуністи, які вимагають демонтажу пам’ятників на честь Червоної Армії, з невеликим виключенням, на жаль, ніколи не вимагали ліквідації могил полеглих радянських солдат, а на території Польщі є цвинтарі солдатів Вермахту та Waffen-SS. Так прийнято в нашій культурі. Прикро констатувати, що цієї фундаментальної засади може не розуміти католицький священик Тадеуш Ісаковіч-Залєскі [https://goo.gl/HPEDBb].

Це почалось, авжеж, після російської агресії проти України. Раніше не було розпорядження. Вже у вересні 2014 року пам’ятник у Грушовицях у гміні Субно Підкарпатського воєводства розмалював Войтулєвіч з колегами [https://goo.gl/NFbJ9V]. В лютому 2015 діячі Комуністичної Молоді Польщі i формованої тоді „Зміни” – в тому числі і Добжинєцка – вибралися на місце страти поляків у Гуті Пєняцькій в Україні із червоними прапорами, що обурило навіть портал kresy.pl [https://goo.gl/tFe2BH], а дорогою нищили українські пам’ятники.

Тоді я отримав інформацію, яку не вдалось підтвердити, що хтось молодим націоналістам зі східної сторони пропонує гроші за руйнування українських пам’ятників. До акції приєдналася так звана група „Тихотемні”, чергові дії якої систематично висвітлював Давід Худзєц, який якимось дивом, перебуваючи у далекому Донецьку, дізнавався про їхні акції першим, ілюструючи свої статті відеороликами, прикрашеними гербом Табору Великої Польщі.

У травні 2015 „Тихотемні” скоюють черговий акт вандалізму в Грушовицях: Худзєц публікує текст „Грушовиці – це тільки початок” [https://goo.gl/ZsMm0M] і два фільми: „Час боротьби” [https://goo.gl/H2obXq] та „Грушовиці” [https://goo.gl/gl7O9R], а діяч ТВП з Норвегії Северин Босек пише над фотографією знищеного пам’ятного знаку: „Наші Колеги з Перемишського!” [https://goo.gl/AcNgF3].

У червні 2015 року мій інформатор, який і надалі активний у колі ТВП, подає мені інформацію, що йому запропонували долучитись до таких акцій. Тоді відбуваються чергові акти вандалізму: в Радружі в гміні Горинець Здруй Підкарпатського воєводства [https://goo.gl/H2obXq – 1:40] i на Узгір’ї Монастиря тієї самої гміни [https://goo.gl/H2obXq – 2:10]. В серпні 2015 року „Тихотемні” бандити з кувалдами беруться за пам’ятник у Вербиці в гміні Любича Крулевска Любельського воєводства, що висвітлює як завжди Худзєц у фільмі, прикрашеному на цей раз знаком Новоросії [https://goo.gl/iolA81].

У травні 2016 „Тихотемні” атакують пам’ятник в Молодичу в гміні Вонзовніца Підкарпатського воєводства, з чого радіє Худзєц у своєму тексті [https://goo.gl/fvee0v] та фільмі із заміщеним знаком ТВП [https://goo.gl/mgHUr0]. У жовтні цього року відбуваються наступні акти вандалізму – знищено пам’ятник в селі Білосток к. Лісек у гміні Долгобичув Любельського воєводства [https://goo.gl/pfJHxK], який вже був пошкоджений в 2014 році, а також пам’ятник у Верхраті в гміні Горинець, знову ж „Тихотемними”.

З цієї останньої акції з’являється черговий відеоролик зі знаком Табору Великої Польщі, опублікований Давидом Худзцем. Музичним тлом виступає трек „Ворожа кров” з диску „Мова ненависті” [https://goo.gl/QEoEn5] репера Збіґнєва Возняка „Bastiego”, який співає: „жоден українець не є мені братом, яка ж це нація, це проклята наволоч…”. Возняка і йому подібних можна побачити на концерті [https://goo.gl/SM9xhu], організованому Рафалом Мосскаковським [https://goo.gl/TOCavy], де в ролі ведучого виступає редактор порталу „wrealu24.pl” [https://goo.gl/DsdP9q].

Наслідуючи Худзця, про жовтневий акт вандалізму у Верхраті пише російська інформаційна агенція „Regnum”, якою керує усюдисущий Андрєй Виползов, який на підставі умови про медійну співпрацю [https://goo.gl/UfVp2c] з Європейським Центром Геополітичного Аналізу, затриманого за шпигунство Матеуша П. [https://goo.gl/Mn10h1] систематично висвітлює діяльність проросійських осередків у Польщі.

Виползова врешті повинна спіткати доля Леоніда Свірідова: заборона в’їзду до Польщі [https://goo.gl/UY41br]. Стаття агенції „Regnum”, однозначно у прихильний спосіб подає – що за збіг обставин – коментар голови ТВП Давида Березіцкого. Актові вандалізму Андрей Виползов явно симпатизує, натомість легальний демонтаж пам’ятника радянському генералу Івану Черняховському в Пєнєнжному [https://goo.gl/yWmMve] називав варварством.

Так само є з ТВП, члени якого Роланд Дубовскі та Кшиштоф Стахурскі 9 травня 2015 року із прапором організації віддавали честь під пам’ятником радянським військам у Варшаві [https://goo.gl/J6CZ0F +https://goo.gl/Pexdsm], саме в той час, коли їх колеги „Тихотемні” паплюжили українську могилу у Грушовицях.

Радянськими пам’ятниками в Польщі опікується передовсім товариство „Курськ”, яким керує Єжи Тиц [https://goo.gl/7LQQaI] – діяч партії „Зміна”. У цій діяльності систематичну участь бере одна із організацій засновників „Зміни”: Комуністична Молодь Польщі [https://goo.gl/mWGAZN] на чолі із Людмилою Добжинєцкою. Все товариство із КМП можна побачити на фото перед якимось пам’ятником Сталіну [https://goo.gl/r0FfH3].

ПЕРША ПОЛЬСЬКА МІЖНАРОДНА ЛІВА ТЕРОРИСТКА

Добжинєцка наприкінці серпня відмивала могилу Болеслава Бєрута [https://goo.gl/moR05A] від антикомуністичного напису. Медіа підняли галас і за тиждень Добжинєцка виїхала до окупованого Донбасу, де вступила до загону „Interunit” у складі батальйону „Прізрак”, який формується із іноземців у самозваної терористичної організації  „ЛНР”.

Офіційно ставши першою польською міжнародною лівою терористкою, Добжинєцка долучилася до свого бойфренда [https://goo.gl/R5jZPN] Петрі Вільйякайнена [https://goo.gl/HMf0Tu], вихідця з Фінляндії, бойовика загону „Interunit”. Ймовірно ця новина принесла радість партнерці Матеуша П., росіянці польського походження Маріні Клєбановіч [https://goo.gl/JCL7N2], але розчарування справила Войцєхові Войтулєвічу з ТВП, який короткотерміново перед цим випивав з нею пиво біля вогнища [https://goo.gl/7PozKh].

Загін „Interunit” складається з комуністів не тільки з Європи, але також з цілого світу: з Ізраїля, з Індії, з Південної Америки… Добжинєцка публікує фільми [https://goo.gl/Z3GxtU] про свій загін з дописом „вступайте” [https://goo.gl/F5f5bB]. Заяву про набір поширює Ярослав Августиняк з партії „Зміна” [https://goo.gl/5VzREw], вчиняючи дію зазначену у статті. 142 Кримінального кодексу.

На це саме покарання напрошується Яцек Цезарі Каміньскі, який також хвалить рішення „товаришки” Людмили Добжинєцкої і публікує її фільм про рекрутації [https://goo.gl/5acrh9]. Каміньскі [https://goo.gl/qnlhdZ] є членом правління фонду Міжнародний інститут нових держав разом з Матеушем П. і кремлівським службовцем Алєксєєм Мартиновим, а також співзасновником нової партії „Соціалісти” [https://goo.gl/MGswHc] і редактором порталу „Соціалізм Зараз” [https://goo.gl/nNZqZi].

ВІД РОМАНА ДМОВСЬКОГО ДО УЛРІКЕ МАЙНХОФ

Вступ Добжинєцкої до загону „Interunit” висвітлює Давід Худзєц [https://goo.gl/2HEI0f + https://goo.gl/hFXC45]. Худзєц підтверджує, що Добжинєцка буде другою, після нього, особою, переслідуваною в Польщі за участь у російській агресії проти України.

Здається, що невдовзі до них може долучитися Бартош Бєщад, один з лідерів створеної націоналістами з ТВП та комуністами із КМП сучасного відтворення Товариства Патріотично-Робітничого „Грюнвальд” [https://goo.gl/d3wrGo]. Ще кілька днів тому він позначив допис у Facebook локалізацією з Донбасу. Нехай не повертається! Бєщад, Добжинєцка та Худзєц [https://goo.gl/qeg3GL] увійшли до складу громади міжнародних «„об’єктивних»” спостерігачів – виключно закордонні відверто проросійські діячі або бойовики з „Interunit” – які легітимізували місцеві вибори на Донбасі 2 жовтня [https://goo.gl/Eky0Jo].

Номінального націоналіста Худзця анітрохи не створює почуття відрази, що Добжинєцка із Вільйякайненом позують у мундирах із прапором Комуністичної Молоді Польщі – навпаки, це у нього з’являються ці фото. Худзєц позує із ними, як із найкращими друзями. Не викликає у нього почуття відрази вислови захоплення на адресу засновниці німецької Фракції Червоної Армії Ульріки Майнхоф [https://goo.gl/SfMVjH[, слідами якої крокує Добжинєцка, ані позування загону „Interunit” під великим портретом Че Гевари [https://goo.gl/nzDzoh] із Добжинєцкою в центрі.

Давід Худзєц у коментарях часом говорить неправду, що є лишень незалежним кореспондентом і журналістом. Хто в це хоче повірити, то варто прочитати такий собі дружній діалог між ними, Вільйякайненом та Добжинєцкою – власне під фотографією з портретом Че Гевари [https://goo.gl/I5aZ7c].

ЯКА ВІД ЦЬОГО ШКОЛА

Менш обізнаний із тематикою проросійських середовищ читач може ствердити, що в цьому тексті описано маргіналів, які не становлять ніякої серйозної загрози, а дивний союз народовців із комуністами свідчить про те, що ми маємо справу із ідіотами, які не мають шансів на якийсь вплив на реальність. Це помилка.

У світі проросійських організацій політична ідентифікація має значення лише уявне: це розподіл ролей та політичний маркетинг, розрахований на притягнення різних одержувачів на засаді „кожний щось знайде своє”. Вже на фронті російської агресії в Україні про цю різницю забувають, служачи тому самому господареві у Москві.

Шкідливість від терористичної діяльності пояснювати не треба. Натомість шкоду від „війни із пам’ятниками”, яку ведуть у співпраці із комуністами „націоналісти” з Табору Великої Польщі не варто легковажити. Ці дії спрямовані не тільки і не стільки на підбурення протистояння поляків з українцями в Польщі, але може перш за все допровадити до підважування дотихчасової полонофілії в Україні, на яку вказують всі дотихчасові дослідження ставлення українців до інших народів, в яких Польща систематично опиняється на першому місці [https://goo.gl/mqOnkt].

Не знаю, чи мова йде про боязнь влади бути звинуваченою у „бандеризмі”, якщо вони покладуть край війні пам’ятників, яку підтримує ТВП, але фактом залишається те, що якісь „Тихотемні”, які слабо приховують свої зв’язки із конкретними середовищами, грають у всіх перед очима майже два роки. А мова йде тільки про те, щоб не допустити домінування у польсько-українських стосунках бандитів, озброєних у Польщі кувалдами та ломами, а на Донбасі – калашниковими та гранатометами.

Тим часом і в Україні не бракує гарячих голів, які в умовах неможливості затримання групки екстремістів вбачають у цьому дозвіл на такі дії з боку Польщі і докази на те, що Польща насправді є ворогом України. Достатньо лише зазирнути на дискусію на сторінці українського націоналіста Володимира В’ятровича, який є головою українського Інституту Національної Пам’яті. Деякі особи у коментарях пропонують здійснити заходи у формі знищення польських поховань в Україні [https://goo.gl/KiBmoy]!

Чи це все, що відбувається під контролем російських спецслужб, чи це є спонтанною ініціативою окремих політичних ідіотів – не має великого значення. Суть в тому, що це приносить результат, і тому обов’язком польських державних органів є рішучі дії, які мають припинити ці акції, оскільки в період інтернет-пропаганди кілька вмілих провокаторів може серйозно зашкодити стосункам двох держав і суспільствам наших країн.

ЧИ БУДУТЬ ТОЛЕРУВАТИ ФАЛЬШИВИХ НАЦІОНАЛІСТІВ З ТВП НА МАРШІ НЕЗАЛЕЖНОСТІ?

Табір Великої Польщі – це шита білими нитками російська фальшивка польського патріотичного угруповання, члени якої щонайменше пропагують нищення могил і співпрацюють без опору з найбільш крайніми комуністами, які практикують збройний тероризм проти сусідньої держави. Тим часом наближається 11 листопада і Марш Незалежності, на який звісно ж збирається завітати і делегація ТВП. Варто, щоб чесні націоналісти мали на увазі справи цього товариства, нехай учасники Маршу Незалежності покажуть есбекові Войтулєвічу чи синові есбека Мєнджицкому де раки зимують.

Чи можна на це розраховувати? Є причини сумніватись, зважаючи не тільки на наголошенні на тому, що Національний Руху неохочий до українців, у що вдаряє Роберт Вінніцкі [https://goo.gl/H0s9GE], але також тому, що шеф охорони Маршу Незалежності Пшемислав Чижевскі [https://goo.gl/Sl9jNX], часом і секретар Об’єднання Солдатів Національних Збройних Сил [https://goo.gl/0LJIxH + https://goo.gl/IhO4PI], є знайомим Давіда Худзця, а лідера ТВП на території Польщі Яцка Мєнджицкого чудово знає через середовище підтримки для сербських четників. Побачимо – це буде своєрідним тестом для націоналістичних середовищ не тільки перевірки їхніх намірів, але й ідентичності.

Джерело: Російська 5-та колона в Польщі

[aesop_gallery id=”94157″]

1 Comment

Kommentarerne er lukkede.