Ключовим словом президентської кампанії 2019 має бути слово “Ризик”, а ключовим гаслом “Рахуй”

Якби Зе давали ім’я не при народженні, а зараз, його мали б назвати – Містер Ризик.

Яку зовнішню політику проводитиме Зе? Опоненти кажуть, що промосковську, прибічники заперечують – цьому нема підтверджень. Хто має рацію? Невідомо.

Яку безпекову політику проводитиме Зе? Опоненти кажуть, що здасть Москві все що зможе. Прибічники кажуть – ви це вигадуєте, нема доказів. А яку насправді? Невідомо.

Опоненти кажуть – він призначить Лукаш і Портнова, які його підтримують. Прибічники кажуть – нема доказів що призначить. А чому б і не призначити? Невідомо.

Про Зе майже нічого невідомо напевно – в нього нема ніякої історії суспільно-політичної діяльності, нема ніяких усталених і відомих загалу поглядів чи позицій з важливих питань. З одного боку це вигідно – це дозволяє збирати йому голоси всюди, кожен може думати про нього те, що хоче. З іншого боку, це створює велику проблему – Ризик.

Проблема не в тому, що Зе якийсь поганий, це насправді невідомо, може й хороший. Проблема в тому, що невідомо який.

Є Ризик, що поганий.

І заперечити це – на відміну від заперечення “нема доказів що проросійський” – неможливо.

Отже, вигода від його невизначеності – йому, а проблеми – нам.

Мало того, що він не має ясних поглядів та ясної історії розвитку цих поглядів. До Ризику, створеного цим, додається Ризик від того, що він нефаховий – ніколи не робив роботу, для якої обирається, ніколи не вчився на це, не розуміється ані на безпекових проблемах, ані на зовнішньополітичних, ані на правових, ані на фінансових.
До цього додається й Ризик того, що за ним нема ніякої сталої потужної команди або партії, яка б його підтримала. Так, зараз навколо нього є кілька людей, які є фахівцями в своїй справі – але чи не вижене він їх через тиждень після перемоги, замінивши на когось іншого? Невідомо, чому б ні.

А тоді постає питання – заради чого ми повинні взяти на себе цей Ризик?

Припустимо, Зе виграв. Путін неодмінно захоче протестувати – що це за Зе. Не тому що Зе проросійський – просто тому, що Невідомо як він реагуватиме, а Путіну ж треба знати, це його робота. Про Порошенка і Турчинова він знає, а про Зе – ні. Він тестуватиме. Як Зе справиться? Невідомо.

Невідомо напевно, що Зе проросійський, що він здаватиме здобутий прогрес. Але заради чого нам ризикувати?

Ми хочемо ризикнути просто тому, що він сказав що він справиться краще? Просто тому, що він зіграв президента в кіно якось так, а не едак?

Хочемо ризикнути бо гірше не буде? Звідки це відомо? В Україні 24 обласні центри, зараз з них 2 в стані Сомалі, а 22 в нормальному стані. Чому не може бути гірше?

Гадаю, ключовим словом кампанії мало б бути слово “Ризик”, а ключовим гаслом – не “Думай”, а “Рахуй”. Рахуй Ризик. Не як особа зі світлими волосами, яка каже що ризик зустріти на вулиці динозавра – 50%: або зустріну, або ні. А нормально.

Chacha Shushuridze

Автор фото Ольга Малишева