Орієнтація

Це не моя метафора про націю мурашок. Вона походить від воїна з Півдня України. Мурашки тим більш цікаві бо вони пристосовуються до обставин. Тобто одна мурашка чи навіть група мізерна сама чи самі, але у час біди вони гуртуються і навіть промінюють основний характер відповідно до потреби. Тут хочу дещо коментувати про допомогу діаспори Україні у цій війні.

Український Вільний Університет і його Фундація ФУВУ у США які займаються засадничо високою освітою і то зокрема для кандидатів з України крім цього, що далі продовжують своє головне завдання, влаштували окремі фонди допомоги у війні, зібрали досі чверть мільйона доларів, закупили та доставили амбуланси, бронежилети і каски там у Україні де було зокрема потрібно. От це приклад мурашок.

Вибачте але без критики тут не обійдеться. Перша заввага відноситься до звітності. Дуже багато діаспорних інституцій збирають фонди. Вже майже місяць пройшов і мабуть час звітувати. Хочу надіятись, що всі зібрані фонди підуть або уже пішли на призначені цілі. Слід також звернути увагу на адміністративні кошти збірок бо багато збірок відбуваються через третій установи. Такі збірки часто більш успішні але також більш коштовні. У кожному випадку час звітувати.

У попередній статті я звернув увагу, що треба вчитися дякувати, а також орієнтувати свої протести чи вимоги у правильне русло. От наприклад наші маніфестації перед Білим Домом у США мають або повинні мати подвійний характер, подякувати Президенту США за досі надану допомогу та просити більше навіть до міри яка може виглядати недосяжною, закриття неба над Україною. Найкращий приклад як це робити показує нам весь час Президент України який є майстром у цій політиці. У Вашингтоні далі бракує демонстрацій, а то із конфліктами перед москальськими приміщеннями. У Ню Йорку були і будуть акції перед москальськими будинками, на площі ООН та для популяризації нашої позиції на перехресті світу “Таймс Сквер”. Один дуже розумний чоловік скерував свій протест перед бюро швейцарської компанії “Нестлі” яка далі торгує у Росії. Таких компаній є багато, між ними хіба найбільшими це німецький банк Дойтче та компанії Зум і великі фармацевтичні. Чомусь більшість з нас далі користуємось Зум. Чому? Є інші мереж. Відповідаємо але Зум найкращий і найвигідніший. Не знаю чи найкращий бо я технічний майже анальфабет але війна це не час вигод.

Один друг з Канади надіслав мені стрічку демонстрації українців у Торонто перед консульством США, щоби НАТО закрило небо над Україною Прошу мати на увазі що таке прохання чи вимога фактично до НАТО а Канада також членом НАТО. Ця стрічка мене не обурила але розсмішила, бо вона показала які ми мудрі. Це певне була і реакція чиновників США у Консульстві у Торонто. Який вплив думають мої друзі у Канаді, що вони мають на американську політику? Чи не краще скерувати свої зусилля на урядові структури Канади. До речі навіть Нідерланди, Словакія і Іспанія доставили Україні більше летального арсеналу чим Канада. Півтора мільйон українців у Канаді і здається заступником прем’єра це українка.

Стараюся зрозуміти людські емоції і признаю, що майже всі заходи є корисні але серед мурашок як і бджіл є краще провідництво. Наше людське українське повинно бути з більшим досвідом та скеровувати рядову енергію. Це не відноситься тільки до Торонто. Це відноситься до кожного українця який живе у діаспорі. Ця війна є всіх наша. До речі мабуть не треба нагадувати наскільки ця війна це намагання влаштувати нам геноцид. Чому вбивають дітей і матерів. Чому цілять на мирне населення та будинки. Був заклик від Московської Церкви до москалів вояків:“твоє завдання-стерти українську націю з лиця землі.” На мою скромну думка найкраща мурашка це ця одна котра приготовила собі власний транспарант і стала з написом бойкоту проти компанії “Нестлі”.

На кінець звертаюсь уклінно але з соромом до ієрархів нашої Української Католицької Церкви словами велетня нашої Церкви Патріарха Йосифа: Не гніть хребтів! Ви повинні бути орієнтиром у цій війні для Папи Францішека. Він досі не розуміє хто агресором у цій нелюдській війні і навіть продовжує діалоги з дияволом якого намір дуже явний – “стерти українську націо з лиця землі”. Мені католикові здається, що дияволові вдалось вкрастись в Апостольську столицю. Чи прийдеться організувати протести перед приміщеннями цієї столиці?

21 березня 2022 року Аскольд С. Лозинський