“Ла Страда” заявляє про законодавчі перешкоди на шляху до безвізового режиму з ЄС

Дипломати і депутати заявляють про послідовне виконання Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС. Водночас, у центрі «Ла Страда – Україна» нагадують про зволікання із законодавством щодо протидії торгівлі людьми.

Президент жіночого правозахисного центру «Ла Страда – Україна» Катерина Левченко в інтерв’ю Deutsche Welle нагадала – відсутність держпрограми та закону з протидії торгівлі людьми свідчить про невиконання Україною Плану дій з лібералізації візового режиму між Україною і ЄС. Правозахисниця нарікає, що програми взагалі немає, а закон пройшов лише перше читання, у профільному комітеті виступають проти документу. Левченко застерігає, щоб закон не став формальністю для звіту перед ЄС, а містив насамперед працюючі норми, які сприяли б і боротьбі з торгівлею людьми, і захисту потерпілих.

Міжпарламентська група обіцяє моніторинг

Тим часом захистом українців від «візової» дискримінації зацікавились у Європарламенті. Учасники міжпарламентського клубу Україна-ЄС, що об’єднує близько 60-ти депутатів Верховної Ради та Європарламенту, закликають Єврокомісію та Європейську Раду оцінити прогрес, досягнутий Україною у виконанні Плану дій з лібералізації візового режиму і вчасно ухвалити рішення щодо переходу до його другої фази. Вже після цього на рівні Європарламенту можуть схвалити зміни до Шенгенського кодексу в частині скасування візового режиму для українців.

Учасники клубу заповзялись моніторити невмотивовані відмови у візах українським громадянам консульствами країн ЄС. Як заявляє співголова клубу, депутат Верховної Ради Ірина Геращенко, парламентарії домовились регулярно відстежувати дотримання угоди про лібералізацію безвізового режиму і збирати інформацію про відмови у видачі віз українцям. Катерина Левченко називає ініціативу парламентського клубу «корисною справою». Втім, на її погляд, мають моніторити не лише як працюють іноземні місії, але й як держава захищає права своїх громадян у разі візових відмов чи невиправданих вимог щодо документів.

«Європарламент може сказати вагоме слово»

Експерт з питань європейської інтеграції Вадим Трюхан нагадує, що згідно з Лісабонською Угодою повноваження Європарламенту значно розширено. «Це означає, що євродепутати мають досить потужний вплив на вироблення зовнішньої політики ЄС, також і щодо України, чого не було раніше. Тому нещодавнє створення групи друзів України в Європарламенті, як і заснування парламентського клубу Україна – ЄС, є позитивним сигналом для українського суспільства», – каже Трюхан. На його думку, Україні важливо найповнішою мірою використовувати всі рівні співпраці з ЄС – і міжурядові, і міжпарламентські, і по лінії бізнесу та громадянського суспільства.