Закриття макіївських шкіл оскаржили в ВАСУ

«Фронт Змін» разом із батьками оскаржив у Вищому адміністративному суді України рішення про закриття макіївських шкіл

Адвокати «Фронту Змін» разом із батьками учнів макіївських шкіл №№3,27 та 100 подали касаційну скаргу в Вищий адміністративний суд України на рішення Донецького апеляційного адміністративного суду, яке фактично дозволило ліквідацію цих навчальних закладів.

Батьки вимагають негайно зупинити дію рішення Донецького апеляційного адміністративного суду до завершення розгляду справи в касаційному порядку, а також скасувати його по суті.

29 серпня Донецький апеляційний адміністративний суд залишив у силі рішення Центрально-міського районного суду Макіївки про законність ліквідації Макіївською міськрадою шкіл №№ 3, 27 та 100. Суд також скасував своє рішення, яким закриття цих навчальних закладів було зупинено, тим самим фактично давши зелене світло їх ліквідації.

Суд виносив рішення з грубими порушеннями законодавства і судочинства. Влада нахабно втручалася в судовий процес, тиснула на суддів для того, щоб рішення було прийнято до початку навчального року. У матеріалах справи є два листи, підписані особисто макіївським мером Олександром Мальцевим, в яких міститься неправомірна вимога прискорити розгляд справи.

Суд навіть не вислухав доводи всіх позивачів: на засіданні була присутня тільки одна з трьох позивачок – Олена Саєтова, мати учня школи №27 міста Макіївки. Причому в адвокатів були сумніви щодо того, що двоє інших позивачів (батьки учнів 3-ї та 100-ї шкіл) були повідомлені належним чином про засідання. Рішення приймалося за їх відсутності.

Є також підстави вважати, що рішення суду було надруковано заздалегідь. Після восьми годин розгляду справи, судді попросили присутніх залишити залу, учасники процесу чекали на рішення суддів біля дверей. Ніхто з колегії суддів приміщення під час наради не залишав. Коли ж у зал запросили присутніх, головуюча суддя Ірина Компанієць зачитала рішення, яке було надруковано на принтері. При  цьому ніякої друкарської техніки в залі засідання не було і під час наради її ніхто не вносив.

У «Фронті Змін» нагадують владі, що право на якісну та доступну освіту закріплене Конституцією України. Рішення Макіївської міськради – це порушення Конституції, це знущання над дітьми та їхніми батьками. При переведенні в інші школи умови навчання дітей суттєво погіршуються. Школи, в які пропонують перевести дітей, або переповнені, або з іншою мовою навчання, або розташовані далеко: в одному з випадків найближча школа за 7 кілометрів від нинішньої, в іншому – дітям доведеться долати чотири залізничних переїздів.

«Фронт Змін» заявляє, що йтиме до кінця у відстоюванні прав учнів макіївських шкіл. «У нас вже є позитивний досвід – завдяки наполегливій роботі адвокатів партії та активній позиції батьків школи №111 в Донецьку. 1 вересня у цій школі все ж таки пролунає перший дзвоник для першокласників. Ми переконані – якщо боротися, то результат обов’язково буде», – підкреслили у «Фронті Змін».