День без автомобіля в Харкові

З В Е Р Н Е Н Н Я
щодо проведення у Харкові Європейського тижня мобільності та Дня без автомобіля

16-22 вересня 2011 року у багатьох європейських містах буде проходити Європейський тиждень мобільності (ЄТМ), метою якого є популяризація екологічно чистих видів транспорту та обмеження використання приватного автотранспорту. Цього року ЄТМ  проходитиме під гаслом «Альтернативні мобільності», а одним  з його традиційних заходів стане  День без автомобіля, який щороку відзначається 22 вересня.  Цього дня у великих містах Європи автомобілісти добровільно відмовляються від пересування приватним та службовим автотранспортом і ходять пішки або користуються екологічно чистим транспортом, зокрема, велосипедами, трамваями, тролейбусами, метро.

Таким чином,  автомобілісти підтримують ідею здорового способу життя, безконфліктного співіснування різних категорій учасників дорожнього руху та зменшення негативного впливу автомобільного транспорту на екологію.

Загальновідомо, що викиди автомобільних газів руйнують озоновий шар планети і є однією з причин виникнення так званого парникового ефекту. Крім того, автомобілі є одними з найбільших  забруднювачів атмосферного повітря, яким ми дихаємо. Учені з’ясували, що  один легковий автомобіль щороку забирає з атмосфери в середньому більше 4 тонн кисню, викидаючи з відпрацьованими газами приблизно  800 кг окису вуглецю, близько 40 кг окисів азоту і майже 200 кг різноманітних вуглеводнів.

Також перенасичення автомобільним транспортом великих міст є однією з причин  виникнення ДТП, у яких щороку гинуть десятки тисяч людей.

Усі ці проблеми значною мірою характерні й для Харкова. Тому ми вважаємо, що харківська влада та громадськість повинні активно долучитися до  проведення Європейського тижня мобільності та Дня без автомобіля, як це вже зробили Львів та Чернівці. З цього приводу Товариство учасників руху вже звернулося до керівництва Харківської облдержадміністрації та Харківської міської ради з пропозицією розробити заходи до Європейського тижня мобільності, а 22 вересня 2011 року, в День без автомобіля, відмовитися чиновникам від користування приватним і службовим автомобільним транспортом та пересісти на велосипеди або громадський транспорт.

Серед інших актуальних заходів, які ТУР пропонує провести у Харкові — перекриття 17-18 вересня ц.р. вулиці Сумської від площі Конституції до вулиці Скрипника та влаштування на цьому відрізку пішохідної зони; влаштування велосипедних доріжок і велопарковок (зокрема, біля супермаркетів, приміщення обладміністрації та міської ради), проведення на майдані Свободи у Харкові виставки велосипедів.

Не залежно від того, якою буде реакція влади на наші ініціативи, ми розраховуємо на підтримку їх громадськістю. Тому звертаємося до засобів масової інформації, громадських організацій і політичних партій, бізнесових структур і наукових закладів з проханням підтримати проведення у Харкові першого Європейського тижня мобільності та Дня без автомобіля і долучитися до цього заходу.

Про своє ставлення до цієї ініціативи просимо  повідомити Товариство учасників руху за електронною kozoriz@meta.ua адресою або за телефонами: 750-88-54 або 751-85-22.

Більше про заходи, які будуть проходити у рамках Європейського тижня мобільності та перелік міст, які підтримують цю ініціативу, можна прочитати на сайті  http://www.mobilityweek.eu

 

Олександр Сітенко,

президент ГО “Товариство учасників руху”

 

м. Харків                                                             12 вересня 2011 року