Дуля українському виборцю від тьоті Феміди

Вищий адміністративний суд України остаточно відмовив у задоволенні касаційної скарги у справі про незаконність скасування Верховною Радою України постановою від 16.02.10 місцевих виборів, котрі мали відбутися 30.05.10.

Скан ухвали ВАСУ вміщуємо нижче. В якости коментаря: слід мати на увазі, що у позові наголошувалося не лише на невідповідности постанови ВРУ Конституції України, але також і виборчому законодавству і рішенню Конституційного Суду України. Суди трьох інстанцій цього “не помітили”. Також вони  хором “не помітили” того, що Кодекс адміністративного судочинства України відносить до компетенції адмінсудів всі спори, крім тих, для котрих законодавством встановлено інший порядок розгляду, при тому що жодного “іншого порядку”, в якому виборець міг би поставити беззаконну ВРУ на місце, законодавством не встановлено – права на звернення у таких випадках до КСУ громадянин просто не має (“еліта” про це подбала)

Крім того, раніше Європейський суд з прав людини відмовився розглядати заяву про порушення Україною при розгляді справи пункту 1 статті 6 та статті 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Мораль проста: порятунок потопаючих – cправа рук самих потопаючих. І коли наступного разу ВРУ (чи хто інший) спробує скасувати вибори, виборцям варто скасовувати самих скасувальників.

Олександр Северин