Хрещатик: ми пам’ятаємо

Час: 23 вересня 2011 р. · 19:00 – 20:00

Місце:  Київ, Хрещатик, збір на розі Прорізної

 

70 років тому комуністичний режим здійснив доти небачений військовий злочин. Уперше в світовій історії було масово заміновано і після вступу німецьких військ до Києва підірвано житлові будинки разом з людьми.

Знищення центру української столиці розпочалося з вибуху на розі Хрещатика й Прорізної, що зруйнував один із найкращих будинків Києва роботи архітектора Городецького. Невдовзі така ж доля спіткала весь центр міста.

Організованими НКВД вибухами й пожежами в Києві знищено 324 житлових і адміністративних будівлі. Загинули тисячі людей. Близько 50 000 киян залишилися без даху над головою.

Невдовзі комуністи підірвали святиню світового значення – Успенський Собор Києво-Печерської Лаври разом з пантеоном київських князів та митрополитів і безліччю мистецьких скарбів.

На офіційному рівні багато і слушно говориться про злочини нацистів під час Другої Світової війни. Проте злочини іншої сторони – комуністичного сталінського режиму – всіляко замовчуються чи оминаються увагою.

Один з таких злочинів – знищення комуністами Хрещатика й інших центральних вулиць Києва разом з людьми у вересні 1941 року.

Напередодні 70-річчя трагедії ми зберемося разом, щоб згадати про ті трагічні події і вшанувати пам’ять загиблих.

Ми подивимося фото та фільм про знищення Хрещатика, послухаємо істориків, запалимо свічки в пам’ять про загиблих. А також підемо до Київради, щоб зажадати від влади:

 

1. належно висвітлювати знищення Хрещатика, Успенського собору Лаври та інші військові злочини комуністів в освітніх та інформаційних програмах

2.встановити меморіал у пам’ять про загиблих від комуністичних терактів киян та пам’ятні таблички на місці знищених будівель

3. прибрати з назв київських вулиць імена людей, причетних до знищення центру міста в 1941 році

4. щороку на державному рівні вшановувати пам’ять загиблих.

 

Акція є громадською і проводиться без партійної символіки

 

Рух добровольців «Простір свободи»

097-1794709, 093-5746992, 097-9873187

www.dobrovol.org poshta@dobrovol.org