Контора Могильова серйозно готується до масових заворушень

П Л А Н – С Ц Е Н А Р І Й

тактико-спеціальних навчань по припиненню групових порушень громадського порядку в м. Херсоні

ЗАТВЕРДЖУЮ

ТЕМА: Дії особового складу Комсомольського ВМ ХМВ, зведених загонів міськрайорганів внутрішніх справ УМВС по припиненню групових порушень громадського порядку в м. Херсоні.

МІСЦЕ: м. Херсон, будівля Комсомольського ВМ.

ЧАС: з 17.00 год. до 19.00 год. 2 вересня 2011 р.

Короткий опис оперативної обстановки:

О 15.00 год. 2 вересня 2011 року в м. Херсон на площі Свободи зібралося близько 200 осіб для проведення мітингу. О 15.20 год. з натовпу почали звучати заклики про захоплення будівлі Облдержадміністрації і утримання  до виконання вимог мітингуючих. О 15.30 год. начальником УМВС було прийнято рішення про введення в дію оперативного плану “Хвиля”. На звернення командира спеціального зведеного загону та групи агітації і роз’яснення законів про припинення масових заворушень і звільнення площі натовп відповів свистом, реготом і загрозами. В результаті проведення силових заходів з припинення масових заворушень о 16.40 год. працівниками міліції були затримані і доставлені в Комсомольський ВМ четверо активістів правопорушень.

У натовпі лідери закликали присутніх йти до Комсомольського ВМ і звільнити „незаконно” затриманих однодумців.

 

Зміст ввідних

Команди

Дії учасників навчань

О 17.00 год. натовп           „радикалів” у кількості      близько 120 чол., озброєних металевими прутами, пляшками із запальною сумішшю, підійшов до Комсомольського ВМ.

 

По команді

«УВАГА»

При отриманні інформації про планування захоплення натовпом               “радикалів” Комсомольського ВМ, начальник УМВС віддає наказ про введення в дію оперативного плану “Хвиля” по зонам оперативного реагування № 1 – “Херсонській”, а також проведення силової операції по розсіюванню натовпу і ліквідації групових правопорушень. Спрямовує для керівництва операцією свого заступника, представників оперативного штабу УМВС.

Начальник Комсомольського ВМ віддає наказ про підйом особового складу відділу по сигналу “Тривога”.

(Умовно)

 

З числа особового складу Комсомольського ВМ і зведеного загону зони оперативного реагування № 1 – “Херсонської” формуються групи бойового розрахунку і імітації натовпу (до початку ТСН):

– «ГРУПА ІМІТАЦІЇ НАТОВПУ»                                 – 120 чол.

– «ГРУПА БЛОКУВАННЯ»                                            – 47 чол.

– «ГРУПА РОЗОСЕРЕДЖЕННЯ»                                 – 175 чол.

– «ГРУПА ЗАСТОСУВАННЯ СПЕЦЗАСОБІВ»         – 12 чол.

– «ГРУПА ВИЛУЧЕННЯ»                                               – 25 чол.

– «ГРУПА ПРИКРИТТЯ»                                                – 18 чол.

– «ГРУПА КОНВОЮВАННЯ»                                       – 28 чол.

– «ГРУПА ПОЖЕЖЕГАСІННЯ»                                    – 12 чол.

– «ГРУПА ДОКУМЕНТУВАННЯ»                                – 8 чол.

– «ГРУПА ОРГАНІЗАЦІЇ ДОРОЖНЬОГО РУХУ»    – 16 чол.

– «МЕДИЧНА ГРУПА»                                                    – 4 чол.

 

Особовий склад Комсомольського ВМ займає місця всередині будівлі відділу згідно бойовому розрахунку по оперативному плану «Охорона і оборона будівлі» (40 чол., старший 1111111 С.О.).

 

«ГРУПА ІМІТАЦІЇ НАТОВПУ»

120 працівників (Комсомольський ВМ – 40 чол., Суворовський ВМ – 40 чол., Дніпровський ВМ – 40 чол., Херсонський МВ – 20 чол., в цивільному одязі) починають рух до відділу по вул. Філатова від вул. Р. Люксембург. З криком, свистом і шумом підходять до міськвідділу і зупиняються.

«ГРУПА БЛОКУВАННЯ»

– УКР – 11 чол., ВДСО – 15 чол., Суворовського ВМ в кількості 21 чол. (старший 1111111 В.В.), використовуючи прилеглі вулиці, обходять натовп і блокують вул. Філатова з боку вул. Уварова біля школи № 47, з боку вул. Р. Люксембург біля школи № 49 та на перехресті вулиць Садова – Робоча.

«ГРУПА РОЗОСЕРЕДЖЕННЯ»

– ОБППСМ – 80 чол., ОРМШР “Беркут” – 30 чол., спец. підрозділу “Грифон” – 40 чол., ДІМ ХМВ – 25 чол., (старший – 222222 І.І.), екіпіровані щитами, касками, ПР- 73, шикуються на вул. Філатова біля школи № 49 багатошеренговим строєм «МОНОЛІТ», перекриваючи всю вулицю, не залишаючи місця для проходу правопорушникам.

 

«ГРУПИ ВИЛУЧЕННЯ, ПРИКРИТТЯ І КОНВОЮВАННЯ»

– шикуються в тилу «Моноліту».

 

«ГРУПА ДОКУМЕНТУВАННЯ»

– працівники СУ, НДЕКЦ, УКР, ЦГЗ УМВС (8 чол., старший 3333333 А.М.) через вікна відділу ведуть відео і фотозйомку, фіксуючи усі дії натовпу і працівників міліції.

 

«ГРУПА ОРГАНІЗАЦІЇ ДОРОЖНЬОГО РУХУ»

– співробітники ВДАІ УМВС (16 чол., старший 4444444 П.І.) висуваються на прилеглі до міськвідділу вулиці для організації відведення автотранспорту і недопущення його в район події.

 

О 17.20 год. по прибутті до будівлі відділу учасники акції, звернулися до начальника Комсомольського ВМ з вимогою звільнити “незаконно” затриманих однодумців.

У разі невиконання їх вимог ними буде зроблена спроба захоплення ВМ і звільнення затриманих

 

З метою демонстрування серйозності своїх намірів,             з використанням пляшок із запальною сумішшю, підпалюється автомашина, припаркована на вул. Філатова.

 

Не беручи до уваги застереження начальника відділу, правопорушники кидають каміння. В результаті розбито декілька вікон, зламаний паркан. Група активних учасників намагається зламати вхідні двері в відділ і грати на вікнах.

 

 

О 18.30 год. учасники акції витіснені з вул. Філатова і розосереджені по вул. Уварова.

 

По команді

«АКЦІЯ»

 

 

По команді

ПОЖЕЖА”

 

 

По команді

«МОНОЛІТ –

АТАКА”

 

 

 

По команді

«ВІДБІЙ»

Начальник Комсомольського ВМ, використовуючи засоби посилення мови (мегафон), з відкритого вікна відділу, звертається до прибулих учасників акції, попереджаючи їх про відповідальність за порушення правопорядку і просить припинити протиправні дії: “Громадяни! Ви порушуєте громадський порядок, прошу Вас припинити протиправні дії. Пропоную виділити представників для з’ясування та розгляду ваших вимог”. Попереджаю про відповідальність передбачену законодавством              України за протиправні дії”.

«ГРУПА ІМІТАЦІЇ НАТОВПУ»

– працівники міськрайорганів стоять перед будівлею відділу, кричать, шумлять, свистять. Лідери (раніше визначені 4 чол., старший 555555 Ю.В.) вимагають звільнити затриманих, викрикують загрози про розгром відділу.

«ГРУПА ІМІТАЦІЇ НАТОВПУ»

– певні працівники ОВС (4 чол., старший 666666 Ю.В.) підпалюють             автомашину (старий кузов автомашини, в якому знаходяться непотрібні речі, просочені гасом, або картонні паки, що імітують машину).

 

 

«ГРУПА ПОЖЕЖЕГАСІННЯ»

– 2 бойових розрахунки співробітників МНС в кількості 12 чол. (старший 777777 О.В.) проводять гасіння спалаху з використанням вогнегасників, а при необхідності – спеціальної техніки.

 

«ГРУПА ІМІТАЦІЇ НАТОВПУ»

– працівники ОВС, продовжуючи кричати, шуміти, свистіти, починають кидати в будівлю відділу каміння (шишки, пластмасові пляшки,             палиці).

– раніше визначені 4 чол. (старший 7777777 Ю.В.) вибігають з натовпу, намагаються зламати вхідні двері відділу та грати на вікнах.

 

«ГРУПА ЗАСТОСУВАННЯ СПЕЦЗАСОБІВ»

– працівники ОРМШР “Беркут” (6 чол., старший 888888 О.П.) з використанням КС-23, відстрілює спецзасіб «Терен», підпалює вибухопакети і викидає їх на відстані 5-6 метрів від першої шеренги «Моноліту».

«ГРУПА РОЗОСЕРЕДЖЕННЯ»

– працівники ОБППСМ, ОРМШР “Беркут”, спец. підрозділу “Грифон”, ДІМ ХМВ, приставним кроком, щільним строєм «МОНОЛІТ», ударяючи гумовими кийками об щити, починають рух від школи № 49 у бік вул. Уварова.

«ГРУПА ІМІТАЦІЇ НАТОВПУ»

– працівники ОВС починають рух у напрямі строю «МОНОЛІТ», кричать, кидають каміння (шишки і палиці), б’ють ногами по щитах, намагаються прорвати стрій. Потім відходять на 5-10 метрів і тричі роблять спробу прориву.

«ГРУПА ВИЛУЧЕННЯ»

– працівники спец. підрозділу “Сокіл” – 15 чол., спец. підрозділу ВВ “Ягуар” – 10 чол. (старший – 9999999 П.П.), екіпіровані бронежилетами, захисними щитками, спеціальними рукавичками, затримують активних учасників заворушення через вікна в строю «Моноліт» і передають їх групі конвоювання.

 

«ГРУПА ПРИКРИТТЯ»

– працівники УДСБЕЗ – 8 чол., УБОЗ – 10 чол. (старший М.Ю.), прикривають відхід групи вилучення із затриманими учасниками акції, відсікають осіб, що намагаються звільнити затриманих. По закінченню завдання відходять в тил «Моноліту».

«ГРУПА КОНВОЮВАННЯ»

– працівники Херсонського МВ – 15 чол., Кінологічного центру – 3 чол. з собаками, військовослужбовці ВВ – 10 чол. (старший І.А.), приймають від групи вилучення затриманих, конвоюють їх і поміщають в “Автозак” для доставки на пункт фільтрації.

«МЕДИЧНА ГРУПА»

– працівники ВОЗ УМВС (4 чол., старший С.Г.) піднімають із землі членів групи розосередження (раніше визначені 3 чол.), які отримали травми, і на ношах доставляють їх до машини швидкої допомоги.

«ГРУПА  ДОКУМЕТУВАННЯ»

– фіксує усі дії натовпу і працівників міліції за допомогою відео і фотозьомки.

«ГРУПА ІМІТАЦІЇ НАТОВПУ»

поволі відходить по вул. Філатова у бік вул. Уварова, поступово розсіюючись по вул. Уварова в протилежному напрямку вул. Філатова.

Весь особовий склад, залучений до тактико-спеціальних навчань, шикується за визначеною схемою.

Керівники груп перевіряють наявність особового складу, зброї, спеціальних засобів, іншої екіпіровки, про результати доповідають керівнику навчань.

 

Від Майдану: Херсоном ходять розмови, що у якості “радикалів” на цю виставу були залучені студенти херсонських вишів (чи одного вишу). Міліція факт проведення навчань не спростовує.  Щодо участі студентів – щиро зізнається, що це було погоджено із керівництвом вишу, з чого “логічно” випливає, що студенти брали участь “добровільно”.

Студенти начебто побоюються відкрито говорити про події, в яких брали участь.

Журналісти наполегливо шукають сміливців. Майдан також звертається до читачів – якщо ви стали учасником/учасницею цих навчань і готові розповісти про це – зголошуйтесь будь ласка у коментарях або на поштову скриньку.

Über Людмила Ямщикова 733 Artikel
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.