Громадське об’єднання архітекторів демонструє владі як насправді треба керувати містом

Шановне представництво компанії МакДональдз в Україні!

По Херсону, через засоби масової інформації – телебачення, радіо та інтернет, поширюється інформація, що компанія МакДональдз планує побудувати в центрі міста, на розі вул.Перекопської та просп.Ушакова ресторан швидкого харчування. Архітектурна спільнота міста стурбована методами, що проводить міська влада для реалізації цієї ідеї! Місце, що влада планує виділити під будівництво, як озвучив міський голова, думаємо, потребує більш детального вивчення Вашою компанією. Це територія, яка вже більше як 200 років є невід”ємною частиною історичного парку. В 2010 році рішенням сесії міської ради парку було надано статус пам”ятки садово-паркової архітектури та визначено його межі. Але для того, щоб розмістити Ваш об”єкт, депутатами на останній сесії прийнято рішення про зміну меж парку, та зменшення його площі. Це рішення прийняте з порушенням процедури, без залучення фахівців-архітекторів, з порушенням Державних будівельних норм, Законів України “Про архітектурну діяльність”(ст. 6), “Про основи містобудування” (ст. 17, 25), “Про регулювання містобудівної діяльності” (ст.2), “Про охорону культурної спадщини” (ст.22, 24), “Про мораторій на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах” (ст.1, 2, 4).
Вам пропонують частину парку, вкрадену у херсонців. Херсону і без того катастрофічно не вистачає площі зелених насаджень, вона в місті нижча від норми в декілька разів!
Скажіть, чи готові Ви, поважна міжнародна компанія, задля розміщення Вашого об”єкту, піти на порушення низки норм та законів України? Архітектори міста, як і переважна більшість херсонців, не заперечують взагалі ідею побудови в нашому місті закладу МакДональдз. Якщо наше місто є для Вашої компанії інвестиційно привабливим, то ми, архітектори міста, безкоштовно готові запропонувати Вам місця, що не потребують порушення Законів, норм та правил для розміщення Вашого закладу. Вони можуть бути такими ж інвестиційно привабливими, як і варіант влади. Довіртесь професіоналам! Давайте разом попрацюємо над тим, щоб зберегти місто Херсон з його історією для нащадків. Воно потребує нашої з Вами уваги та турботи.

З повагою та надією на порозуміння
Херсонська обласна організація Національної спілки архітекторів України.

Über Людмила Ямщикова 733 Artikel
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.