Християнська відповідальність за природу: від теорії до практики

Івано-Франківська Духовна Семінарія – навчально-виховний заклад, в якому формуються майбутні душпастирі, здатні адекватно реагувати на «знаки часу», відповідати на «виклики світу» та виконувати місію Церкви. Одним із ключових викликів сучасного глобалізованого світу є екологічна криза, в основі якої, згідно з вченням Церкви, лежить морально-релігійна криза людської особистості.

У навчальні програми Духовної Семінарії і Теологічної Академії включений курс богословської екологічної етики, завдяки якому семінаристи та студенти знайомляться з актуальними екологічними проблемами України та світу, дізнаються, що екологічна освіта та виховання на засадах християнської віри є невід’ємною складовою місії Церкви на порозі третього тисячоліття, а також як більш бережливо ставитись до створеного Богом світу у своєму повсякденному житті, заощаджуючи даровані Творцем природні ресурси.

З метою плекання свідомості відповідальності за створіння у майбутніх душпастирів, катехитів та вчителів християнської етики, як рівно ж і свідомості щодо необхідності здійснювати цю відповідальність на практиці – у Духовній Семінарії впроваджуються різні зелені (технічні) новинки, які дозволяють економити воду, тепло, електрику…, і, відповідно, зменшувати негативний вплив інституції на природне довкілля.

Одним із останніх заходів по заощадженню енергії стало встановлення в будівлі Івано-Франківської Духовної семінарії 13 вентиляційних систем рекуперації повітря «Прана» (12 рекупераційні системи «Прана 200» та 1 – «Прана 150»). Дані системи енергозберігаючої вентиляції (з тепловим обміном) було інстальовано в семінарійному храмі, аудиторіях та санвузлі.

Згідно з проектними розрахунками, завдяки цій технічній новинці має знизитися рівень втрат тепла при вентиляції у відповідних приміщеннях, особливо, в холодну пору року до 67%. Відповідно очікується зменшення фінансових витрат, необхідних на придбання енергоносіїв, а також покращення забезпечення семінаристів та студентів Теологічної Академії свіжим повітрям. Таким чином Івано-Франківська Духовна Семінарія зробила ще один важливий крок на шляху здійснення на практиці відповідальності за створений Богом світ, а також подала чудовий приклад для наслідування.

Проект був реалізований за сприяння Екологічного центру Івано-Франківської єпархії і Бюро УГКЦ з питань екології та завдяки фінансовій підтримці добродійної організації німецьких католиків Реновабіс.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології