У приховану під асфальтом яму можуть впасти київські маршрутки

Колись гарні, а нині засмічені до жаху ставки біля метро «Нивки» – залишки річки Сирець. Один з витоків цієї річки раніше починався ліворуч від вулиці Щербакова. Зараз там перший і самий брудний з ставків. Куди ж поділася річка? Вона протікає в бетонній трубі метрового діаметру прямо під вулицею. До цієї трубі приєднана ще одна, від дощового колектора, який збирає дощові води з вулиці Щербакова. Труба від зливового колектора проходить вище, ніж труба, по якій тече річка. Тому в місці з’єднання був побудовано цегельний колодязь висотою 4 метри. На початку весни 2011 року, діггери, що досліджують під землею річку Сирець, потрапили по трубі в цей колодязь. Виявилося, що сильним потоком води під час злив колодязь повністю зруйнований, а шари землі навколо нього вимиті до самого асфальту. В результаті під поверхнею дороги на вулиці Щербакова, в тому місці де зупиняються міжміські маршрутки до Пущі Водиці і Мощун, образорвана яма, накрита асфальтом.

«Яму неможливо побачити зверху, вона прикрита шаром асфальту, досить товстого, щоб не провалиться під своєю вагою, але занадто тонкого, щоб витримувати рух транспорту протягом тривалого часу. – розказує дослідник річки Сирець Михайло Сторожук. – Сьогодні ця порожнина несе значну загрозу життю пасажирів, які ні про що не підозрюють».

Про яму було поінформовано ШЕУ Шевченківського району, але тільки після кількох сюжетів по телебаченню про провал, начальник ШЕУ віддав наказ – захистити майбутню яму парканом. Це було зроблено тільки до липня 2011. Одна з двох смуг руху була перекрита, і розміри пробки, що утворюється там вранці, сильно зросли. На засіданні в Автодорі на початку серпня начальник ШЕУ повідомив, що передав справу про провал в МНС і гарантує початок робіт до кінця літа. І ось, 1 листопада паркан зняли, і машини знову поїхали по небезпечному місцю. Ніяких робіт не проведено.
Що скажуть пасажири маршрутки, якщо якось вранці, проваляться разом з нею в п’ятиметрову яму?

На це питання мабуть можна отримати відповідь, у начальника ШЕУ Шевченківського району (050-462-10-13).