За мирний протест!

Початок збору підписів під зверненням

до Верховної Ради та Президента України

на захист права на мирні протести

 

Всеукраїнська ініціатива

“За мирний протест!”

 15 листопада о 14:00 на площі перед Ратушею (пл. Ринок, 1) відбудеться брифінг, де буде оголошено про старт Всеукраїнської ініціативи “За мирний протест!”.

 Один з перших її кроків — всеукраїнська кампанія збору підписів під зверненням до Верховної Ради та Президента України щодо захисту права на мирні зібрання. Активісти оголосять початок кампанії та розкажуть про існуючий стан з мирними зібраннями в Україні та загрози, приклади яких можемо бачити в сусідніх Білорусі та Росії.

 На вулицях Львова, у навчальних закладах серед студентів, у громадських місцях активісти закликатимуть громадян підписати петицію, і стати на захист своїх можливостей вільно і безперешкодно відстоювати свої права. Ініціатива має на меті залучити якнайширше коло громадських організацій, правозахисників і надати питанню права на мирні зібрання достойного суспільного резонансу.

 Ініціатива об’єднала всеукраїнські та регіональні правозахисні та молодіжні організації, окремих експертів та активістів по всій Україні. Учасники переконані, що закони, які регулюють мирний протест, мають забезпечити можливість безперешкодного проведення мітингів і зібрань не залежно від лояльності влади до цього протесту.

 Наразі у Верховній Раді знаходиться проект закону №2450, який встановлює цілий ряд обмежень для проведення будь-яких мирних протестів. Численні акції впродовж минулого року та негативна оцінка міжнародних експертів загальмували прийняття цього законопроекту, але Верховна Рада досі не відхилила його остаточно. Окрім спроб законодавчих обмежень, останнім часом усе агресивніше на мирні протести реагують правоохоронні органи. Дані соціологічного моніторингу Центру дослідження суспільства відмічають, що з часу обрання Президентом України Віктора Януковича репресії проти активістів мирних зібрань збільшились.

 Саме тому ми виступаємо за врегулювання права на мирні протести на рівні законодавства та практики роботи правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування. Таку ж позицію висловлює і ОБСЄ, експерти якої нещодавно відвідали Київ та висловили підтримку починанням громадських організацій з урегулювання права на мирні протести в Україні.

Детальніша інформація:

Львів: Ольга Сало  +380 63 628-68-41

Київ: Володимир Чемерис  +38050 380-62-68

http://www.zmina.org.ua/