До вимагавших відставки в.о. ректора ДонНУ прийшла міліція

Представників профкому Донецького національного університету опитував співробітник міліції щодо їхнього голосування за відставку в. о. ректора Петра Єгорова. Про це повідомив голова профкому ДонНУ Володимир Подмарков.

За його словами, перед цим 21, 22, 23 грудня членів профкому викликав до себе і. о. ректора, який, не повідомляючи про мету дзвінка, починав опитувати їх щодо засідання профкому, на якому було прийнято звернення до міністерства освіти з вимогою його відставки.

«До деяких ставився лояльно, на деяких кричав, когось залякував у зв’язку з тим, що вони пенсіонери або передпенсійного віку. Давав підписувати заздалегідь приготовлені заяви про те, що нібито не брав участі в засіданні профкому і не голосував, – розповів голова профкому. – Люди під таким психологічним тиском природно підписували все що завгодно, оскільки це реальна загроза ».

Потім протягом 22 і 23 грудня з членами профкому розмовляв працівник міліції. «Він (в. о. Ректора,-прим., Авт.) Написав заяву в міліцію, на наступний день приходить представник МВС, якийсь Сергій В’ячеславович Фурман – працівник УБЕП Будьоннівського, який прикомандирований був до обласного УБЕЗ і він почав проводити дізнання за переданими заявами », – повідомив Подмарков.

Він звертає увагу на те, що Фурман доводиться братом начальнику юридичного відділу університету. «Зараз у нас кілька людей з гіпертонічним кризом, один вже на лікарняному», – розповідає про результати візиту міліціонера голова профкому.

Подмарков заявляє, що пропонував в. о. ректора Єгорову зустрінеться з представниками профкому, однак він на зустріч не прийшов. «На цей час призначив зустріч деканам, зажадав від них провести засідання вчених рад факультетів, де засудити діяльність профкому, що він (профком, – прим., Авт.) Нібито не запитав думки колективу (з питання відставки в. О. Ректора, – прим., авт.), і більш того, підтримати його (в. о. ректора, – прим., авт.) діяльність. Дати оцінку тому, що нібито на профкомі неправильно все було », – пояснив голова профкому.

За його інформацією Єгоров також зажадав, щоб вчені ради підтримали його кандидатуру на пост ректора.

Голова профкому заявляє, «все, що відбувається – це грубе порушення законодавства, втручання в діяльність профспілки». Проком мав права вимагати відставки в. о. ректора, тому що є виборним колективом органом.

Подмарков каже, що працівники ВНЗ бояться протестувати за прикладом КПІ. «У КПІ вони використовували наш досвід, вони зробили все спочатку. У нас же все почало відбуватися в липні (2010 року, – прим., Авт.), Коли нікого не було, а коли прийшли до вересня, вже була інша ситуація. Зараз підняти когось важко, тому що люди бояться. Люди бояться не його (Єгорова, – прим., Авт.), Люди бояться підтримки, яка незрозуміло звідки у нього є, бояться системи мабуть », – сказав голова профкому.

Він не зміг сказати, хто конкретно підтримує Єгорова, однак сам факт того, що, той займає посаду в.о. ректора вже більше року, на його думку, говорить сам за себе.

У прес-службі ГУ МВС у Донецькій області не підтвердили і не спростували інформацію про проведення дізнання в ДонНУ.

«Справа в тому, що це може бути в таємниці слідства. Коли буде порушено кримінальну справу, тоді можна буде про щось говорити », – заявили правоохоронці.

Нагадаємо, профком ДонНУ направив до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України звернення з вимогою розірвати трудові відносини з в. о. ректора Петром Єгоровим через систематичних порушень трудового законодавства.

Як приклади профком призводить скорочення близько 10-ти працівників Дирекції студентського містечка, спробу ліквідації структурного підрозділу їдальня «Бригантина» ДонНУ », звільнення 25 співробітників міжнародного факультету.

Нагадаємо, влітку 2010 року міністр освіти і науки Дмитро Табачник не продовжив контракт з ректором ДонНУ, академіком Національної академії наук України Володимиром Шевченком, призначивши виконуючим його обов’язки ректора Петра Єгорова.

10 грудня конференція трудового колективу ДонНУ обрала претендентом на пост ректора ДонНУ іншого Кандидатом, завідувача кафедрою «Економічна кібернетика» Юрія Лисенка.

15 грудня у квартирі дружини Лисенка Тетяни Лев, що займала посади головного бухгалтера і проректора ДонНУ, був проведений обшук в рамках кримінальної справи про фінансові зловживання у ВНЗ. Через кілька днів, 17 грудня, дружина Лисенка була побита двома невідомими в дворі власного будинку.

Пізніше з’явилася інформація про те, що окружний адмінсуд Києва скасував результати виборів за позовом професора Академії МВС Олександра Користіна, який стверджував, що теж претендував на пост ректора ДонНУ.
novosti.dn.ua

Über Віталій Овчаренко 449 Artikel
Журналіст, громадський діяч, Донеччанин, ветеран російсько-української війни.