Лісівники знищують одну з найстаріших дібров Київщини

На Київщині лісівники вирубують одну з найцінніших ділянок старовікових лісів області, саботуючи створення на цій території заказника.

13 січня активісти Дружини охорони природи «Зелене майбутнє» виявили рубку в одній з найстаріших дібров Київської області, неподалік села Великий Ліс Бородянського району, в 57 кварталі Шибенського лісництва Клавдієвського лісгоспу.

Цей ліс має надзвичайно високу природничу та історико-культурну цінність: окрім поважного віку дерев, що нараховує до 200 років, ліс надає притулок рослинам Червоної книги України, зокрема рідкісній чорній березі та орхідеям – зозулиним сльозам яйцевидним. Це також і один з останніх лісових масивів області, де збереглось бортництво – вирощування бджіл у штучних дуплянках безпосередньо в лісі. Під час Другого Зимового походу цей ліс надавав притулок воїнам УНР. Сьогодні для цієї території науковці розробили проект створення ботанічного заказника «Великий ліс». Статус заказника повинен був би захистити ліс від рубок.

«Але Державне підприємство «Клавдієвський лісгосп» виступає різко проти створення заказника, не визнаючи природничу та історичну цінність цього лісу. Керівництво лісгоспу визнають лише цінність кубометрів дубових дошок, на які перетворюється ліс, – каже командир ДОП «Зелене майбутнє» Андрій Плига. – Тим самим порушуючи Закони України «Про Червону книгу України» та «Про охорону навколишнього природного середовища».

Природоохоронці звернулись до контролюючих органів з вимогою обрахувати збитки, нанесені державі знищенням рідкісних рослин та перевірити законність рубки, результатом чого повинна стати кримінальна справа.

Запитати, чому лісівники не визнають природну та історичну цінність могутніх дубів та нехтують природоохоронними законами можна особисто у Директора Клавдієвського лісгоспу Бородаєва Ігоря Володимировича за тел. (045) 77-26-240

Контакти: Андрій Плига
(093) 349 52 81
lesnik13@bigmir.net
www.pryroda.in.ua/dop-kyiv