Українські правозахисники укладають альтернативний звіт для ООН

Представники українських правозахисних організацій працюють над альтернативним звітом щодо дотримання прав людини в Україні. Восени його розглядатиме Рада ООН з прав людини.

 У жовтні ситуацію з дотриманням прав людини в Україні розглядатимуть інші країни-члени ООН. Українські правозахисники розпочали підготовку альтернативного звіту до універсального періодичного огляду від держави, за який відповідає Мінюст. Координуватиме написання «тіньової доповіді» Українська Гельсінська спілка з прав людини. Кожна країна проходить такий періодичний огляд раз на чотири роки.

Востаннє Гельсінська спілка подавала альтернативний звіт 2008-го. Як розповів Deutsche Welle виконавчий директор організації Володимир Яворський, тоді над «тіньовим звітом» працювали чотири правозахисні організації, нині ж планують залучити більше захисників прав людини з різних регіонів України.

Необов’язкове для виконання

Засідання Ради з прав людини ООН у Женеві За словами Яворського, в Раді ООН з прав людини приділяють серйозну увагу альтернативному звіту: «Для прикладу минулого разу третина рекомендацій владі України, що надала ООН, ґрунтувались на інформації від неурядових організацій». Хоча й механізму контролю за виконанням рекомендацій немає, все ж універсальний періодичний огляд – найбільш масштабний огляд з прав людини у світі.

Як каже Володимир Яворський, немає країн, які б ігнорували такий важливий політичний процес. Водночас такими доповідями послуговуються різні міжнародні організації, вивчаючи інвестиційні можливості в країні чи надання міжнародної допомоги державі.

Нема чим похвалитися

Поки, як каже правозахисник, важко визначити, на чому фокусуватиметься звіт, адже проблеми з дотриманням прав людини є фактично в усіх сферах: «Точно йтиметься про права жінок, катування, право на справедливий суд, соціально-економічні права». Альтернативну доповідь мають завершити у березні. Нині має готувати офіційний огляд і держава.

У міністерстві юстиції повідомляють, що постійний координатор представництва ООН в Україні Олів’є Адам на зустрічі щодо звіту «відзначив успішність програм, які реалізуються в країні у напрямах заохочення і дотримання прав людини». Володимир Яворський зауважує, що це скоріше був дипломатичний «реверанс», адже таких програм практично немає, й хвалити у цій сфері поки немає за що.

Автор: Ольга Веснянка
Редактор: Дмитро Каневський

Німецька Хвиля