Держекоінспекція в Київській області саботує дотримання законодавства

На звернення природоохоронців Держекоінспекція перевірили вирубку яка знищила рідкісні рослини і задовольнилась наявністю дозволу на рубку. Екологи впевнені що йдучи таким шляхом, Україна втрачає цінні ліси а Держекоінспекція – гідність.
13 січня активісти ДОП «Зелене майбутнє» в Клавдієвському держлісгоспі, що на Київщині, на території 57 кварталу Шибенського лісництва знайшли вирубку в старовіковій діброві, яка пропонувалась науковцями до заповідання. В травні науковці НАН України підготували експертний висновок про цінність цієї території. Проте керівництво Державної лісової агенції разом з Державною екологічною інспекцією не дослухалось до думки науковців і не скасувало лісорубний квиток (документ, за яким відбувається рубка лісу).

Рубка знищила популяції рослин, занесених до Червоної книги України – чорної берези та орхідеї (зозулині сльози яйцевидні. Тож екологи направили звернення до Державної екологічної інспекції для притягнення до відповідальності працівників Клавдієвського держлісгоспу, та працівників Міністерства екології та природних ресурсів, що погодили дану рубку, не врахувавши наявність рідкісних видів.

«У своїй відповіді, Державна екологічна інспекція показує небажання займатись порушеннями природоохоронного законодавства, що є метою її діяльності, – розказує командир ДОП «Зелене Майбутнє» Андрій Плига. – У листі № 745/06-13 йдеться лишень про те, що рубка в 57 кварталі, що призвела до знищення рідкісних видів, погоджена та затверджена всіма необхідними інстанціями, зокрема Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Київській області. Про те, що рубка була погоджена без врахування природоохоронного законодавства і відповідно з його порушенням, не йдеться ні слова».

Того ж самого дня, 13 січня, природоохоронці виявили велику самовільну порубку лісу в 1 кварталі Шибенського лісництва того ж лісгоспу, без будь-яких знаків вимітки дерев і лісосічних стовпчиків, що мали б свідчити про її законність. Також направили запити стосовно правомірності рубки, на що екоінспекція надала відповідь, нібито жодних вирубок там немає, що означає лишень одне – екоінспекція на місці рубки не була або «не захотіла» її бачити.

«Таке ігнорування природоохоронного законодавства з боку контролюючих органів вже призвело до вирубування значних лісових масивів на Київщині і по всій Україні», – підсумовує Андрій Плига.