Україна не досягне безвізового режиму з ЄС у 2012-2013 роках

Хід виконання плану дій з візової лібералізації з Євросоюзом не дозволяє розраховувати на скасування віз із ЄС у 2012-2013 роках. Таким є висновок експертів громадської ініціативи “Європа без бар’єрів”, яка за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” здійснює громадський моніторинг виконання Україною План дій з візової лібералізації (ПДВЛ).

Найбільш суттєвими успіхами української сторони експерти назвали управління кордонами, міграційну політику, політику притулку та законодавче забезпечення режиму в’їзду та виїзду (включаючи видворення) осіб з України. Є успіхи і у подоланні та протидії організованій злочинності, тероризму та обігу наркотиків. Певного, але недостатнього прогресу досягнуто у законодавчому забезпеченні політики протидії торгівлі людьми та боротьби з корупцією, забезпечення прав на свободу пересування в межах України.

В той же час, не створено належної законодавчої бази для початку випуску документів для виїзду за кордон, які б містили електронний чіп з біометричною інформацією, що є наріжною вимогою плану дій, відзначив зазначив учасник проекту, науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

Недостатнім є прогрес і  стосовно протидії дискримінації в усіх її проявах, що також є умовою безвізового режиму, зазначила Наталія Беліцер, експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика. “Розроблена Міністерством юстиції антидискримінаційна Стратегія, є хоч і кроком уперед, але недостатнім з огляду на цілі та критерії, сформульовані в Плані Дій з візової лібералізації”, зазначила Наталя Беліцер.

Олексій Хмара, керівник Творчого об’єднання «ТОРО», вказав на те, на те, що українська сторона досі не продемонструвала політичної волі у реалізації навіть тих цілей, щодо яких були зафіксовані політичні зобов’язання. Це стосується, наприклад, заснування єдиного незалежного антикорупційного органу.

Дослідник Інституту Відкритого суспільства (Будапешт) Валерія Шамрай зазначила, що Україна може з більшою продуктивністю користатись технічною допомогою ЄС для досягнення цілі безвізового режиму з ЄС і окреслила можливі напрямки: міграційна політика, управління кордонами, громадська безпека, боротьба з нелегальною міграцією та торгівлею людьми тощо.

Контакти:  “Європа без бар’єрів”

iryna_sushko@ukr.net

http://www.novisa.org.ua/