“Етапи большоґо путі”, або як ПРУ мурує свій тріумф над демократією 2012 вже сьогодні!

Війна за голоси виборців на майбутніх парламентських виборах уже почалась. Опозиціядемонстративно об’єднується, нагнітаючи ситуацію в країні і намагаючись мобілізувати своїх прихильників. Влада включила традиційну машину підкупу своїми соціальними ініціативами. Втім, все це – лише вершина айсбергу.

Справжня війна готується на закритих засіданнях штабів, а також у кабінетах технологів та юристів. У цих кабінетах не існує правил, є лише мета та ризики при використанні тих чи інших технологій. Тут немає членів виборчих комісій, а є “стовідсоткові прихильники”. А закон про вибори оцінюється лише за критерієм – чи дозволяє він приймати “правильні” рішення.

У розпорядження “Української правди” випадково потрапила внутрішня аналітична записка з аналізом ризиків провладних партій на майбутніх парламентських виборах.

Документ випадково сфотографували наші колеги з ложі преси в парламенті. Стос паперів лежав на столі в одній з лож зали засідань – там, де зазвичай сидять судді КС. З повним текстом документу нам допоміг ознайомитись один з народних депутатів.

Судячи з формулювань, документ, ймовірно, розроблений у штабі Партії регіонів. На це вказують як формулювання по тексту, так і застереження щодо дій опозиції, які можуть призвести до зриву виборів і дискредитації виборчого процесу.

Насправді цей документ мав би стати обов’язковим для розсилки в усі штаби опозиційних партій. За його допомогою опозиція зможе підготувати сумнівні з точки зору закону, але ефективні на практиці провокації проти дій виборчих комісій. Адже всі ці кроки досить фахово та стисло описані на сімох сторінках цієї аналітичної записки.

Документ розроблений у вигляді таблиці і називається “Основні ризики практичного застосування Закону України Про вибори народних депутатів УкраїниТематично таблиця розбита на 14 підрозділів, в кожному з яких розглянуто окремий аспект виборчого процесу у прив’язці до закону про вибори народних депутатів.

Перша ж сторінка документа підтверджує стурбованість Партії регіонів  щодо розподілу виборчих округів.Очевидно, аналітична записка готувалась ще напередодні ухвалення чинної редакції закону. Про це свідчать досить застарілі дані реєстру виборців, які були актуальними в листопаді-грудні минулого року.

Отже, регіонали планують сформувати приблизно 107 з 225 одномандатних округів у регіонах, де історично підтримують Партію регіонів. “Застосовуючи іншу формулу утворення виборчих округів, буде розпочата критика щодо фальсифікацій та дискредитації ЦВК”, – йдеться в документі.

ПРОВЛАДНА ТРІЙКА У ВИБОРЧИХ КОМІСІЯХ

Згідно з документом, головною проблемою влади при утворенні окружних і дільничних виборчих комісій стане невелика кількість прихильних членів та керівників комісій.

У документі зазначається, що стовідсотково “прихильними до провладних партій” будуть лише по три члени дільничних та окружних комісій. Очевидно це будуть представники трьох парламентських фракцій – Партії регіонів, Народної партії та КПУ. Адже, за законом стовідсоткову гарантію участі у комісіях мають лише представники парламентських фракцій. Інші члени обираються шляхом жеребкування.

Керівники тих самих комісій обираються з членів комісій – пропорційно до її складу. І з огляду на невелике представництво провладних членів комісій, в документі справедливо зазначається, що “це практично унеможливлює складання прихильного керівного складу в більшості ОВК та ДВК”.

Втім, є інша процедура впливу на склад комісій – заміна її членів. Таке можливе в разі дострокового припинення повноважень когось з членів ОВК та ДВК, якщо їх кількісний склад зменшиться “менше мінімальної межі”.

Це може статися з різних причин: хвороба, виключення з комісії або просто “не прибув”. Нещодавні вибори мера Обухова показали, що за необхідності від участі на виборах можуть відмовитись не лише члени комісій, а навіть кандидати в мери.

Але й тут виникає проблема. Справа в тому, що замість виключеного члена комісії до складу ОВК та ДВК увійдуть представники тих самих партій та суб’єктів, “що не вирішує відповідну проблему”. “Отже, навіть у разі дострокового припинення окремих неприхильних членів комісії, кількість такої виборчої комісії може бути недостатньою для прийняття необхідних рішень”, – делікатно зазначається в документі.

Склад комісій безпосередньо впливає на рішення комісій, які ухвалюються або більшістю або – в день виборів – двома третинами голосів. Засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності більше половини членів. Мінімальна кількість членів – 10 для дільничних і 12 для окружних виборчих комісій.

У провладних партій буде лише по три представники. Отже, теоретично комісії зможуть працювати навіть без представників “трійки”. І, як зазначається в документі, навіть їх присутність “унеможливлює прийняття правильних рішень”.

Ну і головне. Автори документу вважають ризикованим гарантоване законом право спостерігачів, представників ЗМІ, кандидатів у депутати та їх представників бути присутніми на засіданні комісії. За думкою авторів, це “призведе до ускладнення роботи виборчих комісій та можливого зриву засідань виборчої комісії”.

При цьому справедливо зазначається, що “у разі позбавлення права окремих осіб бути присутніми на засіданні комісії, це призведе до критики щодо спроб фальсифікацій”.

СТРАХИ ВЛАДИ – РЕЦЕПТИ ДЛЯ ОПОЗИЦІЇ

Окрім стурбованості щодо неможливості ухвалювати “правильні рішення” і утворювати “прихильні” склади комісій, в документі є також цілком справедливі застереження щодо диверсій з боку опозиції.

Технічні кандидати. В провладній команді бояться реєстрації великої кількості технічних кандидатів від опозиційних сил. Очевидно, ці кандидати будуть відтягувати голоси від провладних партій. Але автори документу бачать ризики ще й в тому, що велика кількість кандидатів ускладнить утворення “правильного формату” ОВК та ДВК.

Крім того, владу лякає велика армія спостерігачів, довірених та уповноважених осіб, які, згідно з законом, неминуче з’являться на дільницях представляти усіх кандидатів – в тому числі й технічних. Зняття ж кандидатів з перегонів законом не передбачено навіть за системні порушення законодавства.

Знищення або пошкодження виборчої скриньки. Згідно з законом, якщо кількість зіпсованих бюлетенів перевищує 20 відсотків від кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені, то результати голосування на дільниці визнаються недійсними. У провладній команді серйозно побоюються, що така норма може призвести до навмисного знищення або пошкодження скриньок на дільницях, які є потенційно програшними для якоїсь політичної сили.

Дискредитація ЦВК. В документі двічі згадується можливість заздалегідь запланованої технології щодо дискредитації Центральної виборчої комісії з боку опозиції.

По-перше, регіонали самі застерігають штаб від маніпуляцій шляхом розподілу виборчих округів, що може призвести до критики у фальсифікаціях та неминучої дискредитації ЦВК.

По-друге, репутація ЦВК може постраждати, якщо всі опозиційні партії вирішать одночасно подати документи на реєстрацію кандидатів у депутати. За законом, ЦВК має ухвалити рішення про реєстрацію або відмову у реєстрації протягом 5 днів. Якщо ж кандидатів виявиться тисячі, Центрвиборчком фізично не встигне обробити таку кількість документів.

Голосування на дому. Автори документу вважають ризиком для провладних партій той факт, що діючий закон значно ускладнює голосування виборців на дому. Тепер для цього існує необхідність подання відповідної медичної довідки про неможливість пересуватись.

Але виявляється, що жодний медичний заклад не видає довідку про неможливість самостійно пересуватися за віком. А це означатиме, що вже не буде можливості проводити голосування на дому лише тому, що людина похилого віку – тепер для цього потрібно буде доводити реальну нездатність пересуватись.

Ще однією проблемою для регіоналів може стати неможливість уточнення списків виборів на дільницях в день голосування. Згідно з законом, такі зміни можливі виключно за рішенням суду.

Суди. Скоріш за все судові позови стануть головною проблемою влади на майбутніх виборах. В документі судовим розборками приділено не менше уваги, ніж роботі виборчих комісій. І що цікаво, на відміну від інших пунктів аналітичної записки, у всіх пунктах, де йде мова про суди, передбачається, що опозиція навмисно використовуватиме цей інструмент для дискредитації комісій та штучної провокації розмов про фальсифікації.

По-перше, у провладній команді вважають загрозою право спостерігачів від громадських організацій на оскарження рішень та дій виборчих комісій. Як зазначається у документі, “це може спричинити надходження величезної кількості скарг, підготовлених заздалегідь, виключно з метою дискредитації виборчого процесу. І навіть правомірна відмова у їх задоволенні призведе до критики у спробах фальсифікацій та недемократичності виборчого процесу”.

По-друге, в документі висловлюється стурбованість тим, що на розгляд скарг щодо рішень, дій чи бездіяльності комісій передбачено лише 5 днів. Це може призвести до вчасної подачі“заздалегідь підготовленої великої кількості скарг” та “навмисного затягування розгляду скарг”. Таким чином, зазначається в документі “одне судове рішення, яким буде визнано неправомірним рішення чи дія ОВК, може поставити під сумнів результати виборів та відповідну критику щодо недемократичності виборчого процесу”.

По-третє, численні судові позови можуть призвести до дискредитації ЦВК. І що цікаво, автори документу вважають особливим ризиком для влади той факт, що усі спори з ЦВК слухає Вищий адмінсуд, який “завжди заходиться в центрі уваги всіх ЗМІ”.

ГОЛОВНИЙ РИЗИК

Цей пункт, вказаний у документі останнім, хоча під час підготовки до виборів може стати головною психологічною зброєю опозиції.

Отже одним з ризиків практичного застосування закону про вибори в Партії регіонів вважають норму про обов’язкове зберігання виборчих бюлетенів 5 років. Тобто стурбованість викликає той факт, що протягом 5 років (до 2017 року) буде можливість ознайомитись із виборчою документацією та провести перерахунок голосів виборців.

Простіше кажучи, ця норма бере на гачок усіх причетних до виборів осіб на наступні п’ять років. В разі виявлення порушень протягом 2012-2017 років член будь-якої виборчої комісії може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за порушення норм закону про вибори. Така ж кримінальна відповідальність очікує будь-кого, хто намагатиметься знищити протоколи комісій на будь-якому рівні.

Мустафа Найєм, УП