Хорея Козацька і Божичі: “Хто кріпко на Бога уповая”

Мистецьке об’єднання «Глечик»

Мистецька агенція «Етнограунд»

Представляють спільний проект:
“Вибрана музика”

1 квітня 2012 року о 15:00

Концерт

«Кто кріпко на Бога уповая»
 гуртів:

“Хорея козацька»

 «Божичі»

У програмі концерту:

Духовні пісні – псальми, канти, кондаки, молитви.

 

Ось прийде Великий піст, то всім прижме хвіст!

Одшуміли, наче весняні повені, зимові святки. Були вони цікавими і для молоді, і для дорослих. Але всьому, як мовить народне прислів’я, є початок, є й кінець. Фіналом «святкових розговин», себто м’ясниць, була Сиропусна неділя. Напередодні в кожній родині ретельно вимивали посуд, ложки й виделки — «щоб не залишилось скоромнини», вчиняли обряд «полоскання зубів», адже заступали довготривалі запусти. Починався Великий піст — найдовший з усіх чотирьох. Він триває сім тижнів — од М’ясниць і до Великодня, а тому й прибрав назву великого. Крім того, ці запусти є найсуворішими, оскільки обмежується вживання страв, напоїв, будь-які розваги, навіть статеві взаємини. Але дозволяється  під час Великого посту пісні Богослужіння, які мають певні особливості: зменшується урочистість, більше читаються псалми і молитви, які настроюють душу на покаяння.

Хорея Козацька — ансамбль стародавньої музики з Києва. Гурт виконує музику Руси-України різних епох — Середньовіччя, Ренесансу, бароко, класицизму, романтизму та окремі твори ХХ століття, демонструючи пам’ятки української культури від монодії до неоромансу. Пріоритетними напрямками для гурту є епічні жанри, давня епічна традиція.

Гурт «Хорея Козацька» виник у 2005 році у Києві. Його назва походить від назви музичної пам’ятки «Horea kozacky», що заховалась в клавірній табулатурі 1640 року і зберігається в музичному архіві Братислави (Словакія). Гурт виконує музику Руси-України різних епох, напрямків і стилів – середньовіччя, ренесансу, бароко, класицизму, романтизму та окремі твори ХХ ст., доречно демонструючи пам’ятки української культури від монодії до неоромансу. Пріоритетними для гурту є дослідження та виконання епічної традиції – епічних жанрів музичної та літературної спадщини. Тому вельми часто концерт «Хореї Козацької» перетворюється на довготривалу музичну подорож, що занурює слухачів в світ староденних подій, лицарського епосу і розвинених в ньому морально-етичних тем, що давали натхнення і викликали захоплення в українських та європейських письменників, мистців і фольклористів.

 Склад гурту:
Тарас Компаніченко (кобза, бандура, уд, спів)

Данило Перцов (пандора (кобза), шалмей, корнетто (цинк), лізард, спів)

Северин Данилейко (басоля, спів)

Михайло Качалов (фідель, спів)

Сергій Охрімчук (скрипка, спів)

Марія Данилейко (спів)
Іванка Данилейко
(спів)
Ірина Данилейко (спів)

 «Божичі» — київський фольклорний гурт. Створений гурт 7 січня 1999 року. Всі учасники колективу – фольклористи, випускники Національної музичної академії України та Київського національного університету культури та мистецтв.
Репертуар колективу записаний його учасниками власноручно у численних фольклорних експедиціях.
Керівник гурту, Ілля Фетисов, за участю решти учасників, з 1999 організовує байдаркові фольклорні експедиції річками України. За цей час було досліджено села вздовж річок: Десна, Псел, Рось, Вовча, Самара, Ворскла, Оріль, Південний Буг, Айдар, Сіверський Донець, Бик, на території десяти областей України: Київської, Полтавської, Сумської, Чернігівської, Дніпропетровської, Донецької, Харківської, Хмельницької, Вінницької, Луганської, а також Курської області.
Колектив має в доробку 6 аудіодисків та 1 відеопосібник із сільських народних танців.
З 2009 року «Божичі» розпочали соціальну кампанію «Почуй голос предків!», яка складається з щорічної рекламної кампанії у київському метрополітені та популяризаторських концертів колективу у Києві та інших містах України.

Склад гурту:
Ілля Фетисов
Сусанна Карпенко
Анна Архипчук
Марія Кудрявцева
(Фірсова)
Ірина Борисенко
(Корінь)
Валерій Гладунець

             Адреса:  м. Київ, вул. Лаврська, 9, корп. 2,
«Національний музей українського народного декоративного мистецтва”
Їхати авт. № 24, трол. № 38 до зупинки „Києво – Печерська лавра” (пройти на територію)
Тел. для довідок: 280-36-93

Більше інформації, відео та світлин гуртів в подіях в соціальних мережах:

http://www.facebook.com/events/113038275486857/
http://vk.com/feed#/event36259652