Михайло Згуровський Лілії Гриневич: “Ребята, давайте жить дружно”

Під час другої частини Круглого столу “Законодавче забезпечення реформування вишої освіти в Україні”, яка передбачала дискусію учасників, першим попросив слова Михайло Згуровський, аби відповісти на критику Лілії Гриневич вбік законопроекту, розробленого Робочою групою під його керівництвом.

“Наша група хотіла консолідувати усі найкращі ідеї, тому до Робочої групи були запрошені усі зацікавлені сторони. На жаль, ви не прийшли і вирішили залишитись зі своїм законопроектом (законопроект Яценюк-Оробець, – прим. Майдан-Іфнорм). Він дуже непоганий, але ми виходили з того, що будь-яка локалізація сьогодні є неможливою, сьогодні може бути прийнятий лише законопроект. який консолідує всі ідеї суспільства, а зараз виходить, що ми маємо виступати критиками одне одного. Я цього не хочу, я хочу, аби ми працювали в одному напрямку, а тому критикувати ваш законопроект не буду. Зазначу лише, що наш законопроект не посилює роль ректора, як ви сказали, а послаблює її, робить його не авторитарним керівником, а більше координатором. Ми вводимо голову вченої ради як окрему особу, яка обирається вченою радою, підсилюємо студентське самоврядування, обмежуємо перебування ректора двома термінами. Мабуть ви просто не дочитали ці статті”, – сказав Михайло Згуровський.

М. Згуровський погодився з Л. Гриневич, що розроблений Робочою групою під його керівництвом законопроект може бути вихолощений під час проходження через Верховну Раду, і захистом, на його думку, може бути лише активна громадянська позиція професіоналів та суспільства, в т. ч. і розробників інших законопроектів.

Також М. Згуровський висловив побажання, що навколо його законопроекту відбудеться консолідація зусиль адекватних людей як з влади, так і з опозиції, яких справді турбують питання вищої освіти, а не змагання.

Присутні на Круглому столі студенти в кулуарах також згадали, що на Вільному київському молодіжному Форумі 14 березня в Будинку профспілок Леся Оробець, оцінивши в цілому позитивно законопроект Згуровського, покритикувала його за те, що там передбачено бал вищого навчального закладу при вступі, що викликало бурхливу реакцію присутніх на Форумі студентів, які організовували протести проти міністерських законопроектів, та екс-міністра Станіслава Ніколаєнка, який був членом Робочої групи, адже ніякого балу ВНЗ законопроект Згуровського не передбачає. Цього разу студенти вирішили, що реакції М. Згуровського буде достатньо й не проявили емоції, аби не міняти загальну конструктивну атмосферу Круглого столу.