Розробку нового законопроекту “Про вищу освіту” закінчено й передано до Кабміну

Створена за дорученням Прем’єр-міністра України Миколи Азарова Робоча група на чолі з ректором НТУУ КПІ Михайлом Згуровським закінчила третій етап роботи й сформувала вже остаточно закінчений та юридично вивірений документ, який узгоджується з іншими законодавчими й нормативними актами. Попередня редакція цього законопроекту була представлена на зустрічі представників академічної спільноти та громадськості з Прем’єр-міністром 21 лютого 2012 р. й отримала схвалення М. Азарова, який запевнив присутніх, що ідеологія та концепція розробленого Робочою групою законопроекту не буде змінена після “доопрацювання” його чиновниками. Тим більше, що М. Азаров на тій же зустрічі пообіцяв, що доопрацювання проходитиме під контролем Робочої групи.

Протягом періоду розробки проекту Закону до нього було подано понад 4 тисяч пропозицій від понад 100 організацій та установ і великої кількості фахівців у галузі освіти, науки, державного управління та бізнесу. Весь хід розробки законопроекту був відкритим і доступним для його широкого громадського обговорення через Інтернет. У робочій групі з підготовки тексту проекту Закону взяли участь представники низки провідних вищих навчальних закладів України, у тому числі медичних, військових, юридичних та інших, Національної академії наук України, Національної академії педагогічних наук України, Національної академії правових наук України, Адміністрації Президента України, Конфедерації недержавних вищих закладів освіти, Асоціації навчальних закладів України приватної форми власності, Конфедерації роботодавців України, Київської міської організації профспілки працівників освіти і науки України, Студентської профспілкової асоціації м. Києва, Незалежної студентської профспілки “Пряма дія”, Альянсу для розвитку (Global Development Alliance), Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (USETI), Національного Темпус-офісу в Україні, Бюро журналістських розслідувань “Свідомо”, Української асоціації студентського самоврядування, ВМГО “Фундація регіональних ініціатив”, ВГО “Громадська Рада освітян і науковців України”, Громадської ініціативи “Студентський захист”, Громадянського руху “Відсіч” та інших, що репрезентують різні думки і настрої академічної спільноти і суспільства.

Новий законопроект, усі положення якого приймалися на основі їх всебічного обговорення й узгодження шляхом консенсусу, містить низку новацій, які справді можуть забезпечити початок якісного реформування вищої освіти, сприятиме адаптації законодавства у сфері вищої освіти до європейських стандартів, приведення нормативної бази вищої освіти до сучасних потреб економіки та її інноваційного розвитку.

Тепер залишається сподіватися, що підготовлений Робочою групою документ не буде “якісно” перероблений в Кабінеті Міністрів або у Верховній Раді під час прийняття.