У Києві задзвонили шевченкові дзвони

У КИЄВІ ЗАДЗВОНИЛИ ШЕВЧЕНКОВІ ДЗВОНИ

на вечорі пам’яті Тараса Шевченка “Шевченків дзвін”

 

12 березня у Будинку Вчителя відбувся творчий вечір “Шевченків дзвін”. Власне, відзначення Шевченківських днів є народним святом, яке має  більше ніж півторасотлітню традицію. Це важко пояснити, але свято глибоко укоренилося в народі, як і звичай поклонятися могилі Шевченка в Каневі.

«Ми збираємося на свято любові, а не просто вшанування дати.  Та любов і створює нову сім’ю вольну і нову. Любов єднає. Поет своїм заповітом створив свято єднання, яке зібрало нас і сьогодні…. Жодні організаційні заходи не можуть зібрати і з’єднати – єднає любов» – такими словами відкрила вечір ведуча ЛЕСЯ МАТВІЙЧУК.

Відомий дисидент, письменник, доктор філософії ЄВГЕН  СВЕРСТЮК зазначив: «Покликання і талант — наче синоніми. Але з талантом можна жити відносно спокійно, а покликання — кудись веде й кличе… Нині ми вже собі не уявляємо, крізь які товщі відчуження, індиферентизму й профанації мали проходити «думи» Кобзаря. «Попідтинню, сиротами» — думалося йому… Така велика сила людини з Покликанням. Її не поставиш сумирно стояти в одностайному ряду й не змусиш мовчати разом з усіма».

Окрасою сцени став портрет Тараса Шевченка у виконанні заслуженого художника України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка ВАЛЕРІЯ ФРАНЧУКА. «Нещодавно я відкривав світлицю Тараса Шевченка у Прилуках, на днях – виставку, присвячену Шевченківським дням, у Борисполі, а сьогодні маю вже третю можливість сказати про нашого Пророка добре слова, якщо на це буде Божа ласка. Кожного року, коли в Будинку Вчителя проходять Шевченківські дні, я приношу зроблене своїми руками. І цього року я презентую портрет Шевченка у сепії» – зазначив митець.

 У вечорі приймали участь відомий дисидент, письменник, доктор філософії Євген Сверстюк, відомий дисидент, письменник, політв’язень Василь Овсієнко, кобзар Тарас Компаніченко та гурт “Хорея козацька”, рок-гурт “Сад”, співачка Леся Чарівна, скрипалька Віра Бондар, бандурист Ярослав Джусь, молодий актор Ігор Іванов, декламатори Юля Морозюк, Тарас Пушкар, Леся Матвійчук та інші.

 

Організатор: українське відділення Міжнародного ПЕН-клубу.

 

Контакти:

Олександра Матвійчук

067 449 48 39

avalaina@gmail.com