Україна не здатна вирішити нагальну проблему навіть за іноземні кошти?

Президенту України В.Ф. Януковичу
Відкрите звернення

УКРАЇНА НЕ ЗДАТНА ВИРІШИТИ НАГАЛЬНУ ПРОБЛЕМУ НАВІТЬ ЗА ІНОЗЕМНІ КОШТИ?

Шановний пане Президент!
Благодійний Фонд Blacksmith Institute (www.blacksmithinstitute.org) є міжнародною некомерційною організацією, місія якої – вирішення проблем, які створює забруднення довкілля, – в місцях, де ці забруднення загрожують здоров’ю людини. З 1999 року, з моменту свого створення, Фонд реалізував більше 50 таких проектів – усього в 21 країні.
З 2009 року Фонд займається ліквідацією небезпечної спадщини Горлівського хімічного заводу. Це підприємство виробляло вибухівку та хімічну продукцію. В 2001 році діяльність заводу була зупинена, причому зупинена з порушенням технологічних норм. Внаслідок цього тротил, який в той час вироблявся, залишився в обладнанні і комунікаціях підприємства. У 2003 році частину його було прибрано, але 30 тон вибухових речовин так і лишилися на заводі.
З того часу будівлі цих цехів майже повністю зруйнувалися (див. http://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/Blaksmith/photo_album.2012-03-30.5170049185/), а тротил частково перетворився на інші сполуки, на які само – достеменно невідомо. Все це з кожним роком підсилює небезпеку вибуху – внаслідок випадковості або з природних причин. А якщо таке відбудеться, вибухова хвиля зачепить 10.000-тонні ємності з аміаком, які знаходяться на сусідньому “Стіролі”. Для населення Горлівки наслідки їх руйнування будуть порівняні із застосуванням хімічної зброї…

Майже 10 років ця проблема не вирішувалася через відсутність коштів. Нам на її вирішення за 1,5 роки від Представництва Європейського Союзу в Україні й Шведського Агентства з питань міжнародного співробітництва й розвитку вдалося отримати 650.000 доларів США. Основною умовою їх надання є використання цих коштів виключно на практичні роботи, – на вилучення та знищення залишків тротилу. Фінансувати розробку проекту, за яким мають вестися ці роботи, за них неможна.
Але такий проект вже розроблений – у 2010 році, Макіївським державним проектним інститутом. Однак коштів за цю роботу інститут досі не отримав, і до того моменту проводити роботи за цим проектом не можна. А це блокує можливість вирішення горлівської проблеми.
Вже більше року Макіївський проект не оплачується через незрозумілі для нас причини: на папері кошти виділяються (зокрема, згідно із Постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.11 № 320 “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо запобігання катастрофі техногенного характеру на державному підприємстві “Горлівський хімічний завод”), але до виконавця, до інституту, вони не доходять. Зараз Міністерство економіки готує з цього приводу черговий тендер. Ми сподіваємося, що цього разу він буде доведений до кінця, інститут отримає гроші за свою роботу, і ця перепона для проведення практичних робіт буде ліквідована.

Друга перепона, яка на сьогодні заважає вирішити “тротильну” проблему на Горлівському хімічному заводі – визначення генпідрядника на проведення робіт. Як Макіївський державний інститут є в Україні єдиною установою, яка здатна розробити проект з її вирішення, так єдиним підприємством, яке здатне взяти на себе генеральний підряд на його виконання, є Донецький завод хімічних виробів. В 2011 році він погодився взяти на себе ці обов’язки. Більш того, з ним були вже розпочаті і підготовчі заходи до проведення цих робіт. Наприклад, в листопаді минулого року його фахівцями разом із іноземними експертами був розроблений комплекс заходів із техніки безпеки при вилученні з обладнання і комунікацій залишків тротилу.
Ми вважали, що питання, хто практично вирішуватиме горлівську проблему, розв’язане. Але на одній з останніх нарад представник державного концерну “Укроборонпром” (саме йому підпорядкований Донецький завод хімічних виробів) заявив, що завод не може знищувати тротил, бо за своєю спеціалізацією виробляє вибухівку…
Така позиція державного концерну знов відтягне вирішення проблеми, а, можливо, і взагалі зробить її неможливою. Адже кошти міжнародних інституцій необхідно використати на протязі 2012 року, інакше вони мають бути повернуті донорським установам. І строк дії погоджень макіївського проекту (фактично, його “дійсність”) закінчується в кінці 2012 року. Тому і знищити залишки горлівського тротилу за макіївським проектом і за рахунок іноземних коштів Україна зможе лише в поточному році. Якщо цього не станеться – надалі прийдеться розробляти інший проект (а це, без проведення погоджень, в цінах цього року коштує більше півтора мільйони гривень!), а, власне, його знищення проводити за власні кошти України.
Якщо врахувати й те, що ці роботи мають відбуватися в теплу пору року (в холодну пору їх вартість виросте в рази) та час, який необхідний на їх виконання, – їх слід починати, найпізніше, в травні.

Шановний Вікторе Федоровичу!
Щоб проблема із залишками тротилу на Горлівському хімічному заводі була вирішена, просимо Вас взяти її під Ваш особистий контроль, – тим більше, що ці залишки вибухівки знаходяться менше ніж в 20 км від Вашої малої батьківщини!

Взагалі ж нас дивує ситуація, при якій міжнародній інституції приходиться лобіювати вирішення української проблеми…

З повагою,
Регіональний представник в Україні Міжнародного благодійного фонду
BlackSmіth Іnstіtute С. Шапаренко

тел. (066) 387-46-81, pechenegy[at]rambler.ru