Застосувавши силу, Янукович не буде в безпеці, — Маринович

Захист президента та його родини не в застосуванні сили чи порушенні закону. Щоб бути в безпеці всім, від президента до простих громадян, потрібні цивілізовані правила гри. Про це в ефірі ТВі сказав Мирослав Маринович, учасник Ініціативної групи «Першого грудня».

Віце-ректор Українського католицького університету, президент Українського ПЕН-клубу та учасник Ініціативної групи «Першого грудня» Мирослав Маринович в ефірі ТВі на запитання, що б він сказав президенту В. Януковичу, розповів, у чому безпека і президента і громадян.

І ви, і я є людьми, які дбають про свою безпеку, — почав би розмову Мирослав Маринович. — Ваша безпека не в застосуванні сили, не в порушенні закону, не у відкочуванні України від демократії, а навпаки, у відновленні нормальних цивілізованих правил гри. Якщо ви це зробите — ви захистите себе і свою родину. Не треба буде вигадувати якихось особливих законів для того, щоб захистити родину. Врешті, тоді ви захистите народ».

Пан Маринович підкреслив, що слід грати за правилами, а не грати самими правилами. «Ми бачимо, як суспільство щораз більше і більше вважає, що захистити себе — це оминати або порушувати правила. Натомість в усіх державах, де змінювалася ситуація, формувалася критична маса людей, які були готові жити за правилами, привнести в життя ці правила і жертвувати чимось заради цих правил», — підкреслив учасник Ініціативної групи «Першого грудня».

 Учасник Ініціативної групи «Першого грудня» вважає, що суспільство повинне навчитися контролювати владу: «Чому при владі той, кого треба виганяти? Тому що ми не грали за правилами! Ми ніяк не можемо навчитися правила контролю за владою. Ми весь час шукаємо, хто з нас є моральний, добрий, порядний, щоб його спрямувати у владу. І це весь час не спрацьовує, тому що ми не контролюємо владу».

 Довідка.

Ініціативна група «Першого грудня» створена в 20-ту річницю референдуму. До складу групи входять чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Семен Глузман, Володимир Горбулін, Кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський. Ініціативна група «Першого грудня» вбачає своєю місією встановлення в країні правил гри, які базуватимуться на загальнолюдських цінностях, і які сьогодні є затребуваними українським суспільством.

5 квітня 2012 року в Києві Ініціативна група «Першого грудня» скликає Національний круглий стіл, мета якого — зібрати коло української інтелігенції та означити порядок денний для країни.

 Контактний тел.: +380 63 628-68-69, Ярина Ясиневич

news@1-12.org.ua