Бюджетні втрати від податкових пільг за минулий рік зросли на 60%

За 2011 рік бюджетні втрати від надання податкових пільг збільшилися майже на 60% порівняно з попереднім роком. Про це свідчить дослідження, яке здійснила Лабораторія законодавчих ініціатив за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

 Втрати державного бюджету від надання податкових пільг 2011 року склали 58,8 млрд. гривень. Це близько половини суми виплат по боргах, які уряд має здійснити 2012 року.

 Основними “пільговиками” є сільське господарство та харчова промисловість, транспорт і торгівля транспортними засобами, інші види торгівлі. Майже мільярд бюджет утратив на операціях із нерухомістю й операціях фінансового посередництва.

 Президентська Програма економічних реформ на 2010-2014 роки передбачає прийняття закону про державну допомогу підприємствам реального сектору економіки на основі стандартів ЄС, який має обмежити негативний вплив державних субсидій на конкуренцію та стабільність державного бюджету. Відповідний законопроект потрібно було розробити ще в жовтні минулого року, однак указом Президента №198 від 15 березня 2012 року термін внесення законопроекту до парламенту продовжено до серпня 2012 року.

 За словами експертів, з огляду на парламентську передвиборчу кампанію ймовірність оперативного ухвалення цього законопроекту в поточному році є досить низькою. На їхню думку, початку “стабілізації” державних фінансів за правилами ЄС можна буде очікувати ближче до кінця терміну дії Програми економічних реформ.

Лабораторія законодавчих ініціатив

Денис Черніков

Chernikov@laboratory.kiev.ua