Чиста вода – краща якість життя

Центр «Доброчин» та Городнянська міська рада розпочали реалізацію спільного проекту, направленого на вирішення екологічної проблеми з питною водою у місцевій громаді ромів села Альошинське Чернігівської області.
За даними ВОЗ біля 80% захворювань людей пов’язані з якістю питної води. Сьогодні в Україні вже немає таких поверхневих вод, які не були б забруднені людиною. Черга дійшла до приповерхневих. Якщо раніше колодязі завглибшки 6-10 метрів вважалися нормальними, то тепер воду з них пити небезпечно. Село Альошинське розташоване на півночі міста Городня і входить до складу Городнянської міської ради Чернігівської області. Так сталося, що село Альошинське стало центром проживання ромських родин, переважна більшість яких не мають постійної роботи.
Відсутність якісної питної води – це реалії, з якими стикаються представники цієї громади. Воду добувають з колодязів першого водяного горизонту, де якість води не відповідає нормам, так як село знаходиться в низовині, де високий рівень ґрунтових вод. Перший водяний горизонт в основному насичений нітратами, солями важких металів. В колодязі дуже часто попадають поверхневі води, які забруднюють питну воду. Низькі фінансові можливості та спосіб життя ромів не дають їм можливості зробити свердловини, як це зробили інші жителі.
Так як село знаходиться поряд з містом, (а місто повністю забезпечено центральним водогоном, куди подається вода високої якості з свердловин нижче крейдового горизонту), то є можливість підключення і с. Альошинське до мереж міського водогону.

Центр «Доброчин» спільними зусиллями з місцевою владою та громадою вирішать проблему забезпечення чистою питною водою ромську громаду.

Метою проекту «Чиста вода – краща якість життя», що здійснюється Центром «Доброчин» за підтримки Антикризової Гуманітарної програми Міжнародного фонду “Відродження”, є вирішення екологічної проблеми з питною водою у місцевій громаді ромів с. Альошинське.
Детальніше про програму: www.irf.ua.