Мами Макіївки оголосили війну бізнесменам – порушникам материнських прав

Сьогодні, 18 квітня 2012 року, відбулася акція мам Макіївки проти порушення материнських прав дирекцією супермаркету «Фієста».

Батьки-жителі навколишніх будинків і відвідувачки макіївського батьківського форуму «Макбебі» вирішили боротися з порушенням материнських прав, прийшли під стіни закладу з дітьми і плакатами, з гаслами «Проти дискримінації материнства».

В ході акції учасники намагалися проїхати в супермаркет з дитячими візками, на що отримали категоричну заборону охорони.

Супермаркет відкрився в кінці березня. Через два тижні після відкриття адміністрація заборонила заїжджати в заклад покупцям з дитячими візками.

4 квітня було залишено запис у книзі скарг з вимогою відмінити ганебну заборону, на яку відповідь дирекція так і не надала.

Адміністратор супермаркету Світлана Месропян аргументує такі дії тим, що дитячий візок займає багато місця, вимагає залишати його на вході і скуплятися, беручи дитину на руки.

Дирекція супермаркету категорично відмовилася знімати заборону. Учасниці передали директору колективне звернення з вимогою припинити правопорушення і підготували звернення до мера Макіївки Мальцева О.М. з проханням посприяти вирішенню конфлікту.

Варто відмітити, що проходи в супермаркеті «Фієста» доволі широкі, в них спокійно проїжджають два візка і залишається місце для проходу покупця без візка.

На аргументи про те, що навіть габаритний дитячий візок займає стільки ж місця, скільки візок продуктовий і тому ніяк не створює труднощів для пересування інших покупців, адміністратор і директор відповіли наступним чином:

«Ця заборона – в цілях вашої безпека. На дитину може щось впасти» – зазначила адміністратор.

На питання однієї з учасниць, чи відповідатиме адміністрація за такий випадок, відповідь була негативна: «Ні, ви самі відповідаєте за безпеку своїх дітей».

«Ми вже направили заяву до прокуратури, сьогодні ми відправимо колективне звернення до міського голови з проханням посприяти ліквідації правопорушення» – говорить ініціатор акції, представник «Демократичного Альянсу» Юлія Семехіна – «Це не одиничний випадок такого поводження з мамами. Ми хочемо об’єднати батьків навколо подібних проблем і закликаємо приєднатися до нас всіх небайдужих. Ми хочемо, щоб матерям і батькам забезпечели умови для нормального життя, а не закривали перед носом двері тому, що ти з дитиною».

«Це тільки початок нашої боротьби. Ми не збираємося миритися з обмеженням наших прав на основі того, що ми – мами з маленькими дітьми. Наразі нам відомі ще факти заборони в’їзду з візками у громадські заклади, наприклад аптеку «Здравіцу». Сподіваємося, що їхня адміністрація змінить свою політику ще до того, як ми ними займемося. Сім’я – це найбільша цінність суспільства і ми будемо її захищати» – коментує адміністратор форуму «Макбебі», організатор Катерина Ровенська.

Довідково:

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про захист прав споживачів» держава забезпечує споживачам захист їх прав, надає можливість вільного вибору продукції.

Також, відповідно до п. 21 Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затверджених Постановою КМУ від 15.06.2006 № 833, суб’єкт господарювання (у нашому випадку – супермаркет «Фієста») повинен забезпечити доступ споживачів до торговельних об’єктів без здавання на збереження особистих речей, крім товарів, реалізація яких здійснюється у таких торговельних об’єктах.

Фото та відео з акції можна завантажити за цим посиланням: http://www.ex.ua/view_storage/794116601590