Міжнародний фонд “Відродження” дослухається до побажань громадськості

Програма “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження” намагається максимально враховувати побажання та пропозиції інститутів громадянського суспільства щодо покращення своєї роботи.

Щороку ми проводимо 4-5 регіональних фокус-груп за участю громадських організацій – грантерів програми попереднього року. На початку 2011 року це були фокус-групи в Києві, Сімферополі, Донецьку та Львові. Участь у них взяла переважна більшість грантерів програми 2010 року. Ми спробували максимально врахувати побажання, які надійшли від грантоотримувачів.

По-перше, програма значно зменшила кількість друкованих примірників проектних пропозицій, які слід подавати на її конкурси й тендери. Якщо раніше треба було подавати 9 копій усіх матеріалів (1 оригінал і 8 копій), то вже понадрік програма вимагає подавати лише 2 друковані копії (1 оригінал та 1 копія). А незабаром буде оголошено пілотний конкурс, який передбачатиме подання проектних пропозицій винятково в електронному вигляді (подавати проекти у друкованому вигляді потрібно буде лише переможцям конкурсу).

По-друге, учасники фокус-груп 2011 року неодноразово наголошували на необхідності звернути увагу на зміну поколінь, що відбулася в досвідчених неурядових організаціях (НУО), появу нових організацій, а також на велику кількість ініціативних неформалізованих груп. Як правило, їх керівники й активісти ще не мають належного досвіду у сфері громадської діяльності, внаслідок чого стикаються з величезною кількістю практичних проблем, а саме: не вміють належним чином застосовувати інструменти громадського впливу, особливо при проведенні адвокаційних та лобістських кампаній, наражаються на конфлікти із фіскальними органами, не вміють правильно застосовувати положення чинного законодавства тощо. При цьому, звернутися за консультацією їм дуже часто немає до кого. Тому наприкінці 2011 року програма на новоствореному громадському порталі www.merezha.ua підтримала роботу Центру онлайн-консультацій. На цьому ресурсі користувач може отримати оперативну відповідь на будь-які питання, які виникають у процесі діяльності НУО, ініціативних груп тощо. Консультації надають провідні громадські діячі з різних регіонів України:
– Олексій Хмара (м. Кіровоград, президент Творчого об’єднання “Технології оптимального розвитку особистості) надає консультації щодо використання різноманітних практичних інструментів діяльності НУО);
– Тетяна Яцків (м. Львів, виконавчий директор Інституту правничих реформ та успішних стратегій розвитку) консультує з питань правового забезпечення діяльності НУО;
– Олександр Вінніков (м. Київ, Голова правління Мережі розвитку європейського права) надає консультації з фінансових аспектів діяльності НУО.

До кінця травня 2012 року консультування функціонуватиме в пілотному режимі. Якщо цю роботу буде визнано успішною, консультації надаватимуть на постійній основі.

По-третє, в середовищі вітчизняних НУО нерідко трапляється так, що організації починають винаходити власний “велосипед”, незважаючи на те, що його вже винайшли в сусідньому населеному пункті, районі чи області. Наприклад, ще невелика кількість місцевих громад знає та використовує такий інструмент вирішення місцевих соціальних проблем як соціальне замовлення. Тому 2011 року програма оголосила спеціальний конкурс “Самоорганізація громадян для вирішення місцевих проблем: акумуляція найкращих практик”. Він мав на меті поширити успішний досвід різноманітних форм самоорганізації громадськості (громадських і благодійних організацій, органів самоорганізації населення, груп активістів, громадських асоціацій, рухів тощо) для вирішення місцевих і регіональних проблем.

Ще однією новацією минулого року стала особлива увага до найкращих практик та обміну досвідом між грантерами програми, проекти яких перемогли в межах певного конкурсу. Із 2007 року програма проводить робочі зустрічі грантерів, на яких організації представляють результати проектів. Це дає можливість не лише більше дізнатися про результати проектів, а й ґрунтовніше ознайомитися з різноманітними аспектами роботи організації «в її природному середовищі». При цьому не завжди подібні зустрічі відбуваються в обласних центрах. За останній рік подібні заходи було проведено на базі НУО в Мелітополі, Бахчисараї, Львові (двічі), Сімферополі, Дніпропетровську та Луцьку.

Програма врахувала іще одну ідею учасників фокус-груп – спеціалізовані тренінги перед початком реалізації проектів. За підтримки програми Консорціум з удосконалення менеджмент-освіти в Україні провів тренінг із написання кейсів для організацій-переможців конкурсу «Самоорганізація громадян для вирішення місцевих проблем: акумуляція найкращих практик». Зараз ця організація забезпечує поточне навчання та консультування виконавців місцевих проектів. Було також організовано низку тренінгів і консультування для грантерів, що перемогли в конкурсі «Залучення експертно-аналітичного потенціалу громадськості до вирішення регіональних проблем». Їм допомагали фахівці провідних національних аналітичних центрів. Також спеціалізований тематичний тренінг було проведено для переможців конкурсу “Громадський контроль за проведенням тендерних закупівель”.

Зрозуміло, що це лише частина тих нововведень, які було започатковано 2011 року з уразуванням побажань грантерів програми. Однак, програма готова розглядати пропозиції та побажання не лише від своїх грантерів. Ми відкриті для спілкування та зацікавлені впроваджувати будь-які інновації, які сприятимуть ефективнішій діяльності інститутів громадянського суспільства.

Олексій Орловський
директор програми “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження”
(044) 461 95 00
orlovsky@irf.ua

Джерело