«Небезпечні думки» – презентація книги Юрія Орлова

«Небезпечні думки» – презентація книги Юрія Орлова, голови Московської Гельсінської Групи, багатолітнього політв’язня, згодом позбавленого громадянства СРСР, професора Корнельського університету, штат Ітака, США, відбудеться у вівторок, 17 квітня, у Київському будинку вчителя, 3-й поверх, початок о 18 годині.

Книгу представлять Євген Сверстюк – президент української філії ПЕН-клубу, Олесь Шевченко – співкамерник Юрія Орлова у концлагері ВС 389/37, Петро Ромко – перекладач, Ростислав Семків – директор видавництва «Смолоскип».

 

«Книгу було закінчено в січневі дні 1991, коли Горбачов уводив до Москви війська. Його поведінка відповідала портретові, змальованому в книзі – принципово обмежений реформатор, який твердо взявся за нездійсненне і внутрішньо суперечливе завдання: поєднання комунізму із сучасністю.

…Комуністичне напівпідпілля, на щастя, слабке, але треба пам’ятати, що комуністична партія – злочинна за своїми методами організація, з величезним досвідом політичних маніпуляцій і перефарбовувань, зміни гасел, тимчасових об’єднань хоч би й із сатаною, хоч і з Гітлером, хоч із російськими патріотами…».

Юрій Орлов, з передмови до російського видання

«Юрій Орлов належить до кола російських демократів, прихильних до національно-визвольних рухів. Він співпрацював з українцями в дисидентські роки і зблизився з ними в концлагері.

…Книжка «Небезпечні думки» Юрія Орлова має добру славу в Україні саме завдяки тому морально здоровому духові, який єднає, підносить і споріднює людей на ґрунті гідности і самоповаги».

Євген Сверстюк, з передмови до українського видання