Пісенні скарби знайдено!

5 квітня о 12:00 в приміщенні Всеукраїнського інформаційного агентства «RegioNews» (вул. Хрещатик, 10-Б, 3-й поверх, оф. 8)   учасники етно-альтернативного гурту «Фолькнери» проведуть прес-конференцію  під час якої презентуватимуть етнокультурний проект  «Двоколісні хроніки-2: Країна скарбів».

Проект «Двоколісні хроніки» народився у 2010 році. Його організатори мають на меті розвиток і популяризацію української культури, зокрема пісенного фольклору та репрезентацію її в інших країнах світу. Ще одним своїм важливим заведенням вони вважають поширення велосипедного туризму в Україні.

 «Ми з Яриною подорожуємо давно, переважно велосипедами, – каже Володимир Муляр, автор проекту, – Але подорожувати просто так, задля відпочинку та споглядання пейзажів – в певний момент нам цього здалося замало. Тож ми вирішили робити це з певною метою – щось вивчати, досліджувати, досягати… І оскільки ми є музикантами, то й поєднали дві улюблені речі – велосипеди і музику».

  Перша експедиція мала назву «Мармурове кільце». Рік тому учасники гурту «Фолькнери» здійснили велоподорож довжиною у 3300 кілометрів, маршрут якої пролягав з України до Туреччини через Румунію та Болгарію. Результат – фільм «Двоколісні хроніки: Мармурове кільце» та його презентації в багатьох містах України разом із виступами «Фолькнерів».

«Люди у трьох країнах, які ми відвідали минулого року, завжди сприймали наші виступи чудово, – ділиться враженнями Ярина Квітка, – бо ми ж були все як має бути: у вишиванках з традиційними інструментами та позитивом. Всі цікавилися, звідки ми, якою мовою співаємо… Але дуже часто для них Україна – це Росія, і кожного разу в таких випадках ми намагались пояснювати їм, що це не так».

 Метою другого проекту «Країна скарбів» було відшукати і записати рідкісні зразки найдавніших українських пісень. Зібраний музичний матеріал ввійшов до репертуару «Фолькнерів». Три музиканти гурту «Фолькнери» – Володимир Муляр, Ярина Квітка та Юлія Совершенна – у серпні-вересні 2011 року проїхали на велосипедах всю Україну із заходу на схід, з Ужгорода до Луганська, подолавши відстань у 2011 кілометрів.

 Результатом етнокультурної вело експедиції є фільм «Країна скарбів», прем’єра якого відбудеться 5 квітня о 19:30 у  приміщенні Арт-бази «Клю4» (м. Київ, вул. Володимирська 79а, м. Льва Толстого).

Після презентації у Києві музиканти відправляються у тур Україною, з презентацією фільму, який буде супроводжуватись виступом гурту. Найближчим часом заплановані презентації у Львові, Хмельницькому, Івано-Франківську та Тернополі.

Експедиція відбулася за підтримки Мистецької агенції «Наш формат», магазину туристичного спорядження «Горгани Ком», страхової компанії «Форміка», Спілки Української Молоді України, Центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса, центру прокату велосипедів Veliki.kiev.ua, Центру філантропії та під егідою ВБО «Асоціація благодійників України».

Інформаційну підтримку проекту «Країна скарбів» надало інформаційне агенство «RegioNews».

Довідка:

 Фолькнери – гурт мандрівних музикантів, заснований в 2009 році, які подорожують по країні та світу на велосипедах, збираючи автентичні пісні. Далі – “реінкарнують” їх, надаючи сучасного звучання. Свою унікальність гурт вбачає в поєднанні автентики та модерних драйвових ритмів, етно та альтернативних стилів музики.

 Фолькнери стали кращим етно-колективом 2011 року на міжнародному фестивалі «Mikołajki Folkowe» в Любліні (Польща). Крім 1-го місця гурт в результаті народного голосування з великим відривом переміг у номінації «Приз глядацьких симпатій».

  Гурт регулярно концертує, він був учасником багатьох відомих фестивалів, таких як «АртПоле»,  «Трипільське коло», «Terra Heroica», «Рожаниця», «Країна Мрій Різдвяна», «Mikołajki Folkowe» (Польща), «Рок-Коляда».