Українські курці оскаржать антитютюновий закон в суді

Громадська ініціатива «Права курців» в судовому порядку домагатиметься скасування закону, який вводить тотальну заборону на тютюнопаління. Про це заявив координатор організації Юрій Палійчук.

Як відомо – сьогодні, 24 травня, Верховна Рада прийняла закон, який повністю забороняє куріння у громадських місцях. За нього проголосувало 368 депутатів.

«Сьогодні Верховна Рада автоматично зробила третину населення України порушниками закону. Нам не створили спеціальних місць для тютюнопаління, зате ввели захмарні штрафи», – заявив Палійчук.

«Громадська ініціатива «Права курців» неодноразово попереджала народних депутатів, що прийняття цього закону лише посилить адміністративний тиск – як  на курців, так і на бізнес. Їм вже мало наших акцизів, вони хочуть закривати бюджетні дірки ще й штрафами», – переконаний координатор Громадської ініціативи «Права курців».

На переконання Юрія Палійчука, прийнятий закон працювати не буде і кількість курців від цього не зменшиться. «Ми вивчали європейський досвід, яким маніпулюють антитабачні активісти і автори законопроекту. В Іспанії після заборони кількість курців виросла до 30% населення. В Ірландії – та ж ситуація, а в Греції аналогічний закон не виконують», – зауважив громадський активіст.

«Ми підемо тим шляхом, що й наші закордонні колеги. В Німеччині та  Нідерландах їм вдалося повернути місця для паління в судовому порядку. Якщо наші аргументи не почули у Верховній Раді – ми викладемо їх в суді», – підсумував Юрій Палійчук.