Міліція навіть не приховує ворожого ставлення до журналістів. Прокуратура мовчить?

27 червня, під час сутичок під судом у м. Бровари, що на Київщині, невідомий, але вдягнений у спецобладунки “боєць” із закритим обличчям зробив напад на журналіста Прес-центру Народного Руху України та газети “Час Руху” Віктора Крука – зі словами “камера, бля” вдарив його по камері, від чого камера вимкнулася. Інцидент стався приблизно о 16 години. 

Також цей  (зі слів постраждалих) “боєць” вдарив журналістку зареєстрованого видання “Братство” Інну Сайфуліну, яка знімала відповідні події. Інна в останню мить відвела камеру, тому отримала сильний удар по пальцях.

Повне відео інциденту: http://www.youtube.com/watch?v=kmKHQ71zrTc

Журналісти мали на собі бейджі, тримали в руках камери і фотоапарати, а окрик міліціянта не залишає думки, що він не знав, що вчинює протиправний напад на журналістів.

Нагадаємо, що напад на журналіста під час виконання службових обов’язків є злочином, який передбачений статтею 171 Кримінального кодексу України – “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”.

Також, згідно статті 17 Закону про Держпідтримку та соціальний захист журналістів – “Відповідальність за скоєння злочину проти журналіста у зв’язку з виконанням ним професійних обов’язків або перешкоджання його службовій діяльності прирівнюється до відповідальності за скоєння таких же дій проти працівника правоохоронного органу”.

Два роки ця влада, у вигляді попереднього та нинішнього міністрів МВС, намагається запевнити суспільство, що МВС стоїть на захисті прав журналістів. Згідно наказу міністра Могильова від 23 березня 2010 року, інформація про кожен протиправний випадок, де справа тією або іншою мірою стосується журналістів, має негайно доводитися до голови МВС.

При діючому міністрі Захарченку навіть створена погоджувальна рада між МВС та журналістами. Але віз, як кажуть, і далі стоїть на місці – міліція, діяльність якої, згідно закону “будується на принципах законності, гуманізму, поваги до особи, соціальної справедливості, взаємодії з трудовими колективами, громадськими організаціями й населенням” продовжує лупцювати журналістів, брутально порушуючи українське законодавство.

Отже, ми вимагаємо:

від голови МВС – знайти злочинця, який скоїв напад на журналістів біля Броварського суду, відсторонити його від виконання обов’язків та притягнути до відповідальності згідно відповідних статей кримінального кодексу України. Довести до особового складу міліції норми статті 3 Закону про міліцію, а також попередити про посилену відповідальність за перешкоджання журналістам в їхній роботі.

Від Генеральної Прокуратури України – негайно почати розслідування інциденту, порушити кримінальну справу в зв’язку з нападом на журналістів, притягнути злочинця до відповідальності та вжити заходів щодо попередження подібних випадків у майбутньому.

http://www.poryad.com/?p=17308

ПС. Один дуже поінформований читач Майдану висловив припущення, що  беркутівець, який бив по камері – цей самий, що й бив фотокора Корреспондента – http://mil.in.ua/forum/viewtopic.php?f=85&t=687&start=30 Це заступник начальника Київського беркута. Їхня частина на Червонозоряному. Звати його Олег Янішевський.

Прохання тих, хто може – підтвердити або спростувати це.