Ніч заборонених фільмів: У Луганську пройшов кінофестиваль «Тридцять друге травня»

У ніч на друге червня в Луганську пройшов фестиваль соціальних юнацьких фільмів «Тридцять друге травня». У центрі міста, понад 500 любителів гостросоціального некомерційного кіно зібралися для обговорення фільмів, які торкаються проблем сучасної молоді.

Цього року Фестиваль «Тридцять друге травня», ініційований Луганським обласним дискусійним клубом інтелектуального кіно в партнерстві з Літературним угрупованням «СТАН» та Правозахисним центром «Поступ», був присвячений 70 річниці трагічної загибелі письменника Даниїла Хармса. Таким чином організатори вирішили підкреслити погіршення стану демократії в Україні та розповісти про людину, яка до останнього билася з тоталітарним режимом і загальною байдужістю.

На відміну від більшості заходів, що проводяться в Україні до Дня захисту дітей, даний фестиваль у Луганську – тільки для дорослих. Його мета – звернути увагу громадськості на проблеми дітей вразливих груп і насильства в сім’ї та залучити молодь до дій громадських організацій у сфері захисту прав дитини. Цього року фестиваль «Тридцять друге травня» проходив за підтримки коаліції громадських організацій «Громадянські ініціативи України» та Національного Фонду Підтримки Демократії (NED).

Про концепцію фестивалю розповів голова правління Правозахисного центру «Поступ», член правління УГСПЛ Костянтин Рєуцький: «Подружка моєї семирічної доньки назвала цю дату Днем перемоги дітей. Красиво звучить, але дуже далеко від істини. Насправді до перемоги нашим дітям ще дуже далеко – зараз вони зазнають поразку за поразкою. У сучасній Україні не існує цілісної системи захисту та підтримки дитини. Багато зусиль і колосальна кількість коштів витрачаються даремно. Держава намагається не помічати цілий ряд проблем у сфері захисту прав дитини. Деякі з них ми хочемо сьогодні підняти.

Серед найбільш брутальних порушень варто відзначити жорстоке поводження з неповнолітніми з боку співробітників правоохоронних органів, неналежні умови утримання дітей в спеціалізованих державних установах, ненадання соціального житла випускникам інтернатів, дитяча примусова працю на нелегальних небезпечних виробництвах і багато іншого. Важливо розуміти, що влада ніколи не буде проявляти надмірного завзяття для вирішення цих та подібних проблем. Змусити державу вирішувати ці проблеми має громада – проте воно часто не усвідомлює цих проблем.

Одне із завдань цього фестивалю – озвучити проблеми, що існують у сфері захисту прав дитини, і вивести їх у поле суспільної дискусії».

 

I.

На подив і захоплення публіки, програму фестивалю відкривав фільм, донині заборонений для перегляду в Україні. На фестивалі соціальних юнацьких фільмів «Тридцять друге травня» вперше на Донбасі була показана кінострічка «Шахта № 8» (Україна, Естонія, 2008), що розповідає про дитячу працю в нелегальних шахтах міста Сніжне. Головний герой кінострічки – підліток з неблагополучної родини, змушений іти в шахту, щоб прогодувати сестер. Фільм вже був показаний в 30 країнах світу, але в Україні в прокат так і не потрапив.

Спеціальний гість фестивалю, журналіст і громадський діяч, координатор проект «Без кордонів» Максим Буткевич відкрив заборонений перегляд «Шахти № 8» в Луганську:

«Я маю відношення до партнерського фестивалю про права людини «Docudays UA», який проходить у Києві. Однією з найважливіших подій цього року став показ фільму «Шахта № 8» режисера Мар’яни Каат. Фільм не простий, фільм про речі, які добре відомі, але які мало хто бачить. В останній момент організаторам Фестивалю «Docudays UA» довелося зняти фільм з показу, бо на режисера і на фестиваль чинився тиск. І якщо фільм показує умови життя в нашій з вами Україну, то ситуація навколо заборони фільму говорить про введення цензури і спроби обмежити глядача в його праві на інформацію.

На щастя, Мар’яні Каат вистачило сміливості особисто від себе показати фільм на фестивалі в Києві. Ваш фестиваль «Тридцять друге травня» в Луганську – це другий український фестиваль, на якому буде показаний цей фільм. Я не можу побажати вам приємного перегляду, але герої цього фільму заслуговують поваги, а фільм – серйозного обдумування і подальшого реагування».

 

В рамках фестивалю також відбувся перегляд колись забороненого фільму «Це Англія» (Великобританія, 2006) та мультиплікації за мотивами творів Даниїла Хармса.

 

II.

Крім переглядів та обговорень фільмів організатори підготували ряд інтерактивних заходів для луганської молоді. Правозахисні активісти виступили з лекцією «Обізнаний, значить – озброєний» про методи захисту молоді від неправомірних дій міліції.

Ініціюючи цей захід, організатори фестивалю спробували підкреслити актуальність проблеми взаємодії молоді та міліції в Україні та закликати громадськість до посилення контролю над діяльністю правоохоронних органів. Під час експрес-лекції «Обізнаний, значить – озброєний» людям, які прийшли на фестиваль, роздавали інформаційні буклети «Як захиститися від неправомірних дій міліції». Даний захід було проведено активістами Правозахисного центру «Поступ» за підтримки Національного Фонду Підтримки Демократії (NED) та Фонду розвитку демократії Посольства США в Україні.

 

III.

Важливою складовою фестивалю став інтерактивний захід «Кіно, як трамплін», спрямоване на виявлення потреб учасників культурного процесу і споживачів культурного продукту. Однією з найважливіших цільових аудиторій, здатних вплинути на розвиток культурного процесу, є цінителі некомерційного кіно. Тому організатори фестивалю і звернулися до молоді за порадою, як поліпшити ситуацію в регіоні та максимально залучити до участі в процесі культурного планування різні аудиторії. «Луганськ переходить від спонтанного культурного існування до стратегічного планування. Ми вважаємо, що розвиваючи культуру нашого міста необхідно враховувати думку різних аудиторій. Самі люди повинні впливати на процес. І ці люди – зовсім не чиновники. Нам важлива думка всіх і кожного – від людей, які беруть участь у діяльності культурних організацій, до людей, які відвідують культурні заходи в складі певної аудиторії », – каже арт-директор Літературного угруповання «СТАН» Юрій Сергеєв.

Дане дослідження проводиться в рамках проекту «Культурна мапа Луганська: від індустріалізації до культурного планування», скоординованого Літературним угрупованням «СТАН» за підтримки Центру культурного менеджменту (Львів).

 

Для довідки:

 

Регіональними партнерами фестивалю виступили: Чернігівська обласна молодіжна громадська організація «Світанок», Інтернет-портал новин культури «Тиск світла», Інтернет-видання «Луганськ: у місті», «Схід інфо», газета «Молодогвардієць», «Можливості в Україні», Інформаційне агенство «Єврорегіон «Донбас», Центр підтримки аудіо-візуальних ініціатив «Луганда хаус», Луганська кіноафіша, «0642», Агентство регіональних новин, «Медіа Стиль», «Пропаганді – НІ!», «Макіївка-INFO», «EastKorr – Східний кореспондент», молодіжна організація «ГРОМ».

Фото з фестивалю дивіться за цим посиланням

http://postup.lg.ua/gallery/tridcyat-druge-travnya-den-peremogi-ditey-foto