У Росії затримали журналістів, які мітингували на підтримку шеф-редактора «Новой газеты»

У Москві біля будівлі Слідчого комітету Російської Федерації почалися затримання журналістів, які проводили пікет на підтримку заступника головреда «Новой газеты» Сергія Соколова, який залишив країну після погроз з боку глави Слідчого комітету Олександра Бастрикіна. Про це повідомила в своєму твіттері журналіст «Эха Москвы» Ірина Воробйова, пише Lenta.ru.

У будівлі СК були затримані заступник головного редактора «Эха Москвы» Володимир Варфоломєєв, співробітники радіостанції Аліна Гребньова, Ольга Бичкова, Нателла Болтянська і головний редактор «Прима-News», правозахисник Олександр Подрабінек.

У прес-службі ГУ МВС повідомили, що журналісти були затримані за «проведення несанкціонованого заходу»,зазначивши, що вони прийшли на акцію «не як представники ЗМІ, а як її учасники та організатори». Наразі вирішується питання про притягнення затриманих до відповідальності.

Головний редактор «Эха Москвы» Олексій Венедиктов заявив у своєму блозі, що повністю підтримує учасників пікету, зазначивши, що «журналісти можуть і повинні публічно висловлювати солідарність, якщо їх колег позбавляють роботи, погрожують їм або вбивають їх».

 

Вдень 13 червня група журналістів, серед яких були спецкореспондент видавничого дому «Коммерсантъ» Ольга Аллєнова і колишній головний редактор «Вокруг света» Сергій Пархоменко, організували у Facebook групу із закликом вийти на одиночний пікет до Слідчого комітету. «Сьогодні в Росії бути журналістом небезпечно. І ми самі повинні тепер відстоювати своє право на життя і свободу, якщо вже правоохоронні органи не тільки цього не роблять, а ще й погрожують нашим колегам», – йдеться на сторінці акції. Початок пікетів біля будівлі Слідчого комітету було заплановано на 16:00.

Приводом для акції став опублікований у «Новой газете» лист головного редактора видання Дмитра Муратова, у якому він звинувачував голову Слідчого комітету Російської Федерації Олександра Бастрикіна в погрозах на адресу свого заступника Сергія Соколова. У тексті відкритого листа Дмитро Муратов зажадав від пана Бастрикіна гарантій безпеки для журналістів видання.

«Телекритика»

http://www.telekritika.ua/news/2012-06-13/72596