Громадська організація як каталізатор позитивних змін

Підсумки дворічної діяльності Тупичівського Центру Громадської Активності, який став повноцінним ресурсним центром для ближніх сіл по наданню культурних, соціальних та юридичних послуг, було підведено під час круглого столу в Експертному клубі «Чиста політика» 30 липня 2012 року.

Експерт з розвитку органів місцевого самоврядування Олександр Підгорний на початку зустрічі наголосив, що завдяки Антикризовій програмі фонду «Відродження», Центру «Доброчин», місцевій та районній владі, активній громаді селища вдалося розв’язати цілу низку соціальних проблем Тупичіва та прилеглих сіл.
Микола Силенко, заступник голови Городнянської РДА впевний, що в районі, який є повністю дотаційним, необхідно проводити роботу по активізації громад. Громада готова підтримувати соціальні ініціативи, якщо ці ініціативи підкріплюються на рівні сільської ради, районної адміністрації, громадських організацій та мають хоч якесь мінімальне фінансування. Такі ініціативи викликають довіру у громади і спонукають до активних дій.
За словами голови Городнянської РДА Юрія Висоцького першою ластівкою по залученню позабюджетних коштів на розвиток громади селищ став Центр «Доброчин». Сьогодні завдяки зусиллям недержавних організацій громада отримує близько 1 млн. грн. на свій розвиток.
Голова селищної ради с. Тупичів Лариса Шовкова зазначила, що велика сільська рада тягне за собою й великі витрати. Дефіцит бюджетних коштів став на заваді повноцінної роботи підліткового клубу «Сучасник», осередка регіонального спорту, навчання та дозвілля. 18 років клуб централізовано не опалювався, та цього року завдяки спільним зусиллям «Центру Доброчин», селищної ради та районної держадміністрації вдалось купити новий котел та провести реконструкцію системи опалення. До того ж новий котел є енергоефективним, оскільки працюватиме не на газі, а на відходах деревини з місцевого лісгоспу.
Сьогодні на базі «Сучасника» завдяки спільним зусиллям діє 10 гуртків для школярів, які відвідують близько 120 дітей та підлітків.
«Приємно, що позашкільний заклад не залишився поза увагою, – говорить Валентина Рись, керівник Центру Громадської Активності. – Ми шукали шляхи для вирішення проблем, спеціалісти Центру «Доброчин» надали нам консультативно-роз’яснювальну допомогу, підказали куди необхідно звернутись. Сьогодні нам разом вдалося покращити матеріальну базу гуртків, придбати необхідні матеріали, провести поточні ремонти. Тепер ми знаємо як нам рухатись далі».
Центр Громадської Активності налічує близько 20 активістів – представників Тупичівської загальноосвітньої школи, дитячого садка, дільничої інспекції, громадських організацій, що опікуються проблемами села і об’єднують навколо себе громади ще 10-ти прилеглих сіл. Окрім просвітницької та соціальної роботи Центр надає правову допомогу, будь-хто в разі потреби може отримати безкоштовну юридичну онлайн-консультацію від Центру «Доброчин»; допомагає реалізувати потенціал громади, ініціюючи проведення виставок, ярмарків, культурно-розважальних заходів, тощо.
Самі ініціатори активізації роботи Центру Громадської Активності, фахівці Центру «Доброчин», першими досягненнями вдоволені. Громада села стала більш згуртованою та дієвою у вирішені соціально гострих проблем. Перший досвід громадської активності довів, що влада дослухається до громади, якщо остання може аргументовано пояснити що і навіщо їй потрібно.

«Ми як громадська організація є каталізатором змін. Об’єднуючи навколо себе людей, надаючи їм моральну, методичну, матеріальну та інформаційну підтримку, спонукаємо їх до активних дій, спрямованих на покращення власного життя, – каже керівник Центру Доброчин Наталія Дрозд. Приємно, що наша праця не залишається поза увагою і в минулому році мешканці Тупичева запросили нас на День села. Вперше за 10 років селищна громада згуртувалась, щоб власними зусиллями зробити свято».