Меджліс кримськотатарського народу став членом «Платформи Європейської Пам’яті та Совісті»

На адресу Меджлісу кримськотатарського народу з офісу «Платформи Європейської Пам’яті та Совісті», розташованого в Празі (Чехія), надійшов лист, в якому офіційно повідомляється, що Меджліс кримськотатарського народу, відповідно до п. 4 статті 9 Статуту організації, став членом «Платформи Європейської Пам’яті та Совісті».

Наряду з Меджлісом кримськотатарського народу новими членами організації стали ще 7 європейських установ та організацій:

• Міжнародна асоціація колишніх політичних в’язнів жертв комунізму (Німеччина)

• Фонд Кокнесе (Латвія)

• Громадянська асоціація «ПАМ’ЯТЬ» (Чехія)

• Празький Академічний клуб «48» (Чехія)

• Культурний центр «Meeting Point Music Messiaen» (Німеччина)

• Центр досліджень визвольного руху (Україна)

• Меморіал жертв комунізму та антикомуністичного опору (Румунія).

У листі також зазначено, що 29 червня 2012 року призначені перші п’ять членів Ради опікунів – члени Європейського Парламенту: пані Сандра Калнієте, пан Ласло Токеш, пан Тунне Келам, пан Мілан Звер і пан Вітаутас Ландсбергіс .

Тепер «Платформа Європейської Пам’яті та Совісті» має 29 членів з 13 країн Європейського Союзу, а також з України.

Наприкінці листа виконавчий директор «Платформи Європейської Пам’яті та Совісті» Д-р Ніла Вінкельманн пише: «Від імені Виконавчої ради платформи дозвольте поздоровити і вітати вас в якості нових членів Платформи Європейської Пам’яті та Совісті. Ми будемо раді співпрацювати з Вами».

ДЛЯ ДОВІДКИ:4 жовтня 2011 року в Празі під час зустрічі прем’єр-міністрів країн Вишеградської групи (V4 – Угорщини, Польщі, Словаччини, Чехії) створена «Платформа європейської пам’яті та совісті».

Глави 19 установ та організацій, що спеціалізуються на дослідженні історії тоталітаризму, з 13 держав Євросоюзу підписали документ про заснування цієї коаліції.

Постійна робоча група з «Платформи європейської пам’яті та совісті» створена за спільною ініціативою урядової канцелярії Чеської республіки та чеського Інституту дослідження тоталітарних режимів у листопаді 2008 року.

Цей інститут з того часу координував роботу зазначеної групи. Ініціатива створення «Платформи» була підтримана Європейським парламентом. В його рішенні від 2 квітня 2009 р. було записано, що «Платформа» повинна забезпечити підтримку мережі національних установ, що спеціалізуються на дослідженні історії тоталітаризму, для створення європейського центру документації та меморіалу жертв всіх тоталітарних режимів.

У спеціальній постанові Єврокомісії від 22 грудня 2010 р. створення «Платформи» було оголошено важливою європейською ініціативою.

«Платформа» відкрита для приєднання до неї аналогічних установ з інших європейських країн.

Члени-засновники «Платформи європейської пам’яті та совісті»:

Болгарія: Центр Ханни Арендт, Софія;

Чеська республіка: Інститут вивчення тоталітарних режимів, Архів служб безпеки;

Естонія: Естонський інститут історичної пам’яті, Фонд Унітас;

Німеччина: Федеральний спеціальний уповноважений по актам державної Служби безпеки колишнього НДР, Берлінський Хохеншонхаузен меморіал, Товариство Ханни Арендт, Кельн;

Угорщина: Громадський фонд дослідження Центральної та Східно-європейської історії і суспільства; Музей Будинку терору;

Латвія: Асоціація музею окупації;

Литва: Міжнародна комісія для оцінки злочинів нацистського та радянського окупаційних режимів у Литві, Литовський центр дослідження геноциду і опору;

Нідерланди: Фонд історії тоталітарних режимів та їх жертв;

Польща: Інститут національної пам’яті, Музей Варшавського повстання;

Румунія: Інститут дослідження комуністичних злочинів і пам’яті про румунське вигнання;

Словаччина: Фонд Яна Лангоса;

Словенія: Центр дослідження національної згоди;

Швеція: Інститут інформації щодо злочинів комунізму.

Джерело