Міста Чернігівщини на шляху до енергоефективності

Питання впровадження «Угоди мерів» в містах України розглядались на інформаційно-навчальному семінарі, який проходив в рамках проекту «Енергія для східних мерів» 10 липня 2012 року в м. Чернігів.
Організаторами семінару виступили Болонський Університет, а також партнери проекту Асоціація «Енергоефективні міста України» та Луцька міська рада, за підтримки чернігівського Центру «Доброчин».

Метою заходу було ознайомлення представників регіональних органів місцевого самоврядування та громадського сектора Чернігівщини з європейською ініціативою «Угода мерів», що має на меті підтримати зусилля органів місцевого самоврядування у зміцненні їх енергетичної безпеки, скороченні викидів парникових газів, зменшення залежності від викопних видів палива та покращення якості життя мешканців регіону.

Під час представлення презентацій було озвучено багато корисної інформації, яка висвітлювала досвід інших міст, стан екологічної ситуації в Україні, тощо. Зокрема було зауважено, що Україна є найбільшим генератором відходів у Європі. Щорічно викидається близько 80 мільйонів тонн сміття. Учасники семінару одностайно погодились, що подібного «лідерства» потрібно позбуватись. Натомість запроваджувати світові практики з переробки відходів, задля покращення стану екології нашої країни та світу в цілому, а також перетворити це у своєрідний ресурс, який можна використовувати в енергетиці.

Семінар завершився плідною дискусією, під час якої представники органів місцевого самоврядування Чернігівської області висловили свої враження, думки та зауваження, поставили запитання представникам та партнерам проекту, а також висловили своє бажання долучитись до цієї ініціативи заради покращення екологічного стану на Чернігівщині.

Роберто Бруно, Болонський університет (Італія), запевнив, що: – «…партнери та представники ініціативи «Угода мерів», завжди готові надати допомогу своїм колегам з України…». Він також висловив сподівання, що кількість міст, які будуть приєднуватись до цього проекту невпинно зростатиме та побажав усім успіхів та натхнення.

Для довідки.
“Угода мерів” (Covenant of Mayors) – європейська ініціатива, яка має на меті об’єднувати місцеві органи влади (муніципалітети) в добровільне утворення задля спільної боротьби з глобальним потеплінням. Підписанти «Угоди мерів» беруть на себе добровільні зобов’язання випередити вимоги ЄС стосовно скорочення викидів CO2 щонайменше на 20% шляхом запровадження енергоощадних заходів та поширення використання поновлюваних джерел енергії на своїх територіях. На сьогодні до “Угоди мерів” долучилось 3782 органи місцевого самоврядування, що представляють понад 160 мільйонів жителів міст.