Спільними зусиллями до покращення життя ромських громад Городнянщини

Звичайний літній день 3 липня 2012 р. став святковим для ромської громади села Альошинське Городнянського району Чернігівської області, адже саме в цей день в селі запрацювали два бювети, які забезпечуватимуть місцевих жителів якісною питною водою. Раніше воду брали в колодязях, а оскільки село знаходиться в низовині, де високий рівень ґрунтових вод, до них часто потрапляють поверхневі води, забруднюючи воду і роблячи її вживання небезпечним для здоров’я. Вирішення проблеми з питною водою стало можливим завдяки реалізації проекту «Чиста вода – краща якість життя» Центром «Доброчин» за підтримки Антикризової гуманітарної програми Міжнародного фонду «Відродження». Партнером проекту стала Городнянська міська рада.
В рамках проекту спільно з місцевими мешканцями було розчищено зелену зону на березі озера Циганське та облаштовано дитячий майданчик: завдяки зусиллям дружньої команди біля озера з’явилася впорядкована зона відпочинку для дітей і дорослих. До цієї акції була залучена і місцева молодь. Оцінюючи результати спільної роботи, юнаки і дівчата відмічали, що тепер буде набагато приємніше тут відпочивати, і що, виявляється, для такого гарного перетворення потрібно не так вже багато зусиль і часу. А з дітлахами, які стали свідками появи пісочниці та гойдалки, довелося довго домовлятися про тимчасове обмеження доступу до цих об’єктів у зв’язку з їх фарбуванням.
Ось так завдяки об’єднанню зусиль громадської організації, місцевої влади та місцевих активістів вдалось внести позитивні зміни до повсякденного життя окремо взятої ромської громади. Місцеві мешканці висловлювали подяку організаторам та виконавцям проекту за небайдужість до їх проблем, за проявлену турботу і надану допомогу. Адже більшість ромів наразі не мають постійної роботи, рівень життя їх, часто традиційно немаленьких, родин є низьким, вони мають нестабільні разові доходи і переважно знаходяться на соціальному забезпеченні, і буріння свердловин для забезпечення потреб в питній воді для них є фінансово непосильним. А питання організації дозвілля дітей та молоді взагалі залишається другорядним.
Тому для гармонійного розвитку українського суспільства є надзвичайно важливим приділення уваги подібним соціально вразливим групам і надання їм допомоги, як в забезпеченні базових потреб, так і в реалізації громадянських прав і свобод.