ВІДЕО: Як Беркут вранці Український дім штурмував.

4 липня протестувальники проти мовного законопроекту №9073 “Про засади державної мовної політики” зайняли на цілу ніч сходи Українського дому. З правого і лівого боку свої позиції зайняли спецпризначенці “Беркуту”. Активісти цілу ніч стерегли їх, переконуючи, що вони будуть виконувати, як вони стверджували, злочинні накази.

“Беркут” двічі готувався до бойової готовності, але протестувальники завзято мобілізовувались. Під Українським домом були присутні приблизно 300 спецпризначенців.

Вранці почали стягуватись різними групами прихильники російської мови. У кожній групі був свій очільник, який в блокнот записував імена. Але згодом прихильники російської мови пішли з Європейської площі.

Відразу після цього почали групами стягуватись спецпризначенці “Беркуту”. Опозиційні депутати повідомили, що “Беркут” збирається відтіснити людей від стін Українського дому, аби прочистити Президенту Януковичу дорогу на заплановану в будівлі прес-конференцію.

Почався штурм з лівого боку будівлі. Чоловіки у першому ряді взялись за руки і намагались відтіснити наступ “Беркуту”. Після кільки хвилин “Беркут” було відтіснено. Пізніше спецпризначенці повторили спробу ще раз і відійшли у початкову позицію.

“Беркут” двічі застосовував сльозогінний газ.

Станом на 13:40 декілька сотень представників “Беркуту” вишикувалися вздовж вулиці Хрещатик перед Українським домом та бокових галерей будівлі. Це сталось по тому, як представники державної виконавчої служби зачитали протестантам біля Українського дому судове рішення про заборону мирних зборів з 4 – 9 липня.

Микола Мирний

журналіст “Майдану”

ведучий програми “Україна за тиждень” на Радіо Домівка