Активісти кампанії “Займіться ділом, а не язиком!” відправили листи українським ЗМІ

Громадські активісти надіслали телеканалам та радіостанціям 98 листів із зверненням не витісняти українську мову з ефірів попри прийнятий закон «Про засади державної мовної політики», оскільки існування повноцінного україномовного національного телерадіопростору є однією з ключових передумов збереження національної державності й цілісності України.

«Ми прекрасно розуміємо, що немає ніякого сенсу перекладати, наприклад, рекламу, яка зроблена в Росії, у нас на українську мову, тому що це дорого для них. Але, мені здається, має спрацьовувати в першу чергу національна свідомість, національна ідентичність, вони б мали цього не робити. Крім того, так чи інакше, це їхні гроші, тому що від того часу, коли в нас почали перекладати як кіно, так і на телебаченні, і почали більше реклами знімати саме на території України, саме українською мовою… і відповідно це гроші, які йдуть в наш бюджет. І на сході відмовлятись від української мови для телеканалів та радіокомпаній означає збіднювати наш бюджет і зменшувати наші зарплати. Тому ми звертаємось до них. Є низка питань, які ми ставимо, і просимо їх не вилучати українську мову з ефірів», прокоментувала акцію Катерина Чепура, громадянський рух “Відсіч”.

Зокрема, активісти звернулись до телеканалів та радіостанцій із наступними запитаннями: чи планується переоформлення ліцензій з метою вилучення з неї згадки про мову, якою вестимуться передачі; чи планується зменшення обсягу мовлення українською мовою, у т.ч. в прайм-тайм, і якщо так, то в якому обсязі планується вести мовлення українською мовою; чи планується трансляція музичних творів (пісень) українською мовою; чи планується здійснення мовлення іншими, окрім української, мовами та інше.

Наступним етапом, після отримання відповідей, буде акція «Вимкни ефір» щодо тих телеканалів та радіостанцій, які вилучать українську мову з ужитку. Активісти закликатимуть людей відмовлятись від перегляду та прослуховування цих телеканалів та радіостанцій.

Нагадаємо, що 20 серпня 2012р. під приводом прийняття Закону «Про засади державної мовної політики» Національна рада з питань телебачення й радіомовлення вилучила зі зразків заяв на оформлення чи переоформлення ліцензії на мовлення графу «мова, якою вестимуться передачі» і повідомила, що телерадіоорганізації не повинні більше вказувати мову мовлення для отримання ліцензії, а також можуть переоформити чинні ліцензії, вилучивши з них згадку про мову.

Ініціаторами акції виступили активісти кампанії “Займіться ділом, а не язиком!”, а саме: Громадянський рух «Відсіч», Рух добровольців «Простір свободи», Громадський рух «Не будь байдужим!», ініціатива «Кіно-переклад».

Громадський простір