Член ЦВК: Вибори будуть на грані фолу, а камери не завадять фальсифікаціям

Член Центрвиборчкому Андрій Магера вважає, що парламентські вибори будуть “на грані фолу”.

Про це він сказав в інтерв’ю газеті “Факти і коментарі“.

“Дай Бог, щоб я помилився. Але, на жаль, у зв’язку з поверненням мажоритарної складової, думаю, на виборах значно підвищиться рівень корумпованості виборчого процесу”, – заявив він.

“Округи адже не великі: у кожному з них проживає від 146-ти до 180 000 виборців. Зацікавленість в кожному голосі для кожного кандидата в депутати істотно зростає”, – пояснив він.

“Тому дії мажоритарників в кращому випадку будуть на грані фолу. У гіршому випадку в хід підуть прямий підкуп виборців, залякування і шантаж конкурентів, спроби використовувати адміністративні важелі впливу на хід виборчого процесу”, – упевнений Магера.

Він також заявив, що веб-камери не здатні проконтролювати підрахунок голосів, а значить перешкодити фальсифікаціям.

“За допомогою веб-камери неможливо побачити, що бюлетень, надрукований невеликим шрифтом, в якому стоїть галочка за партію А, перекладають в стопочку партії Б”, – заявив він.

“І не варто переконувати людей в тому, що відеокамери можуть зафіксувати невірний підрахунок голосів на виборчій дільниці”, – додав Магера.

“За допомогою техніки можна хіба що помітити там надмірне скупчення людей, відобразити якісь протиправні дії, наприклад бійку”, – сказав він.

Магера також здивувався тим, що на веб-камери “легко і швидко в бюджеті знайшовся майже мільярд гривень”.

“Хоча більше року тому ЦВК звертався до Кабінету міністрів з проханням передбачити в державному бюджеті на 2012 рік один мільярд 200 мільйонів гривень для проведення чергових виборів народних депутатів. Нам тоді виділили 800 000 000 гривень, повідомивши, що більше грошей немає”, – нагадав він.

Українська Правда

1 Kommentar

Kommentare sind deaktiviert.