Харківському Майдану за українську мову місяць!

30-й схід сонця на площі Свободи зустріли активісти харківського мовного Майдану. Як і по всій Україні, тут теж знайшлися захисники української мови.

“Фішкою” харківської акції стала неофіційна заборона розміщення наметів чи навіть тентів, щоб захиститися від спеки. Тутешні активісти змушені пектися під промінням полуденного сонця та спати під відкритим небом вночі. Між собою хлопці та дівчата жартують, що чергування на площі – суспільно корисна альтернатива соляріям та відпочинкам на морі. На жаль, не всім підходить такий варіант: хтось не може довго перебувати на сонці через слабке здоров’я, хтось має довгий робочий день. Саме через це гуртуються у Харкові ввечері. Щодня о 19 годині на площі Свободи відбуваються збори небайдужих харківян, часто проводяться розважально-мистецькі заходи: читання поезій, співи під гітару, конкурси дитячого малюнку на асфальті, виступи музикантів і бардів. Харківські поети зібрали на площі близько ста людей. Сергій Жадан, Сашко Ушкалов та Ігор Зарудко підтримали майданівців, прочитавши кілька своїх поезій.

А ще учасники акції у вільний час грають в “Твістер” та бадмінтон. Словом, сумно на площі Свободи буває тільки в найгарячіший час. Тоді чергові засмагають або ж ховаються в тіні прив’язаного до спинок стільців шматка тканини.

Цілодобово біля прапорів та плакатів чергують люди. Вдень тут буває до 15, а ввечері збирається кілька десятків. На ніч залишається 5-6 бажаючих.

До мітингувальників підходять різні люди. Проти законопроекту підписуються не тільки україномовні. Багато тих, хто спілкується російською, також залишають підписи, пояснюючи це так: Україна повинна мати одну державну мову – українську, а говорити можна так, як зручно. Трапляються і такі небайдужі громадяни, які палко захищають російську мову. Інколи вдається переконати в абсурдності та непотрібності законопроекту, хоча деякі просто приходять посваритися. Таких чергові намагаються ігнорувати.

Нагадуємо, що безстрокова акція проти законопроекту про регіональні мови у Харкові розпочалася бійкою з міліцією. Третього липня о 22 годині вечора на площі Свободи харківські активісти поставили перший намет. Згодом поруч поставили і другий. За півтори години до них підійшли міліціонери, назвали акцію незаконною. На прохання скласти протокол на місці, а не у відділку, як бажали правоохоронці, заштовхали трьох мітингувальників Дмитра Пилипця, його матір Галину Кузьмівну та Романа Черемського,  активіста “Спілки української молоді”, до машини, щедро посипаючи “правопорушників” стусанами, настільки, що наступного дня довелося знімати побої. Адміністративе провадження у справах двох останніх припинили одразу, а от Дмитра суд визнав винним в адмінправопорушенні (начебто він незавчасно подав повідомлення про акцію), проте обмежився усним зауваженням. Втім, навіть це начебто мяке рішення суду Пилипець оскаржує в апеляційній інстанції.

Майдан на захист української мови – Харків

https://www.facebook.com/events/421856167853276

http://vk.com/event40580417

Über Дмитро Пилипець 250 Artikel
Громадський активіст