На підписання Януковичем «мовного закону» Харків відреагував мітингом

О пів на першу 9 серпня 2012 року на площі Свободи зібралися близько 50 небайдужих громадян. Активісти Майдану за українську мову разом з іншими учасниками протесту склали резолюцію та планують поширити її в соціальних мережах та на сайтах. У документі йдеться про щорічні витрати бюджетних коштів, незручності та утиски, які може спричинити впровадження тепер уже закону в життя.

Обурення діями «Гаранта» усі, хто прийшли на акцію, мали можливість висловити свою думку. Роман Черемський зі Спілки української молоді запрошував до мікрофона усіх бажаючих. Серед таких був і харківський мовознавець Микола Зубков, який закликав «іти до людей», тобто спілкуватися з сусідами, рідними, друзями, пояснювати «злочинні дії влади» та готуватися до виборів.

«За результатами виступів на мітингу прийнято резолюцію, в котрій вказані заклики до небайдужих громадян щодо активного перешкоджання впровадження цього закону в дію. Серед ключових пунктів є заклик до саботажу скандального мовного закону та до системної праці з метою максимального зниження рейтингу Партії регіонів, інших партій, котрі підтримали цей законопроект, та кандидатів у депутати, які ідуть від них.» – розповідає Роман Черемський.

До речі, інформувати населення про вчинки депутатів, які проголосували за вищезгаданий законопроект, є в планах багатьох громадських активістів. 2 серпня вони розпочали кампанію «Помста за розкол країни». У Харкові нею займається Сергій Липко, представник руху «Відсіч», та ще кілька громадських активістів, які створюють листівки з корупційними та іншими «подвигами» кандидатів у депутати. На їхню думку, вибори – це чи не єдиний засіб знайти вихід із ситуації, що склалася на сьогоднішній день.
В день проведення мітингу Харківська міська рада подала позов до суду на харківський осередок Молодої просвіти та Спілки української молоді щодо обмеження права на мирне зібрання, тобто намагалась заборонити мовний Майдан. Суд постановив ліквідувати акцію 10 серпня, але учасники протесту планують продовжувати безстрокову акцію та додають: «Шукайте нас тепер біля пам’ятника Шевченку».

 

РЕЗОЛЮЦІЯ МІТИНГУ ПРОТЕСТУ

ПРОТИ ЗАКОНУ №5029-VI “ПРО ЗАСАДИ ДЕРЖАВНОЇ МОВНОЇ ПОЛІТИКИ”

місто Харків, майдан Свободи                                                                                             9 серпня 2012 року

Ми, учасники мітингу, висловлюємо рішучий протест проти закону №5029-VI “Про засади державної мовної політики”.

Підписання 8 серпня 2012 року вищим посадовцем країни В. Януковичем одіозного закону, а перед тим прийняття 3 липня Верховною Радою з ініціативи Партії регіонів та підписання його головою ВР В. Литвином виконано з грубими порушеннями Конституції України, низки чинних законів нашої держави, усупереч волі переважної більшості громадянського суспільства України. Злочинний закон призведе до розколу держави за мовною ознакою, дискримінує українську мову та призведе до роз’єднання громадян. Надфатальні наслідки прийняття закону будуть відчутні на Східній Україні й зокрема в Харкові. Уважаємо, що надання російській мові статусу регіональної призведе до зникнення української мови в нашому місті.

Сумнозвісний закон є одним із чинників, котрий маніпулює свідомістю наших громадян з метою відвернення уваги від невиконання передвиборчих обіцянок Партії регіонів та її сателітів, котрі підтримали цей закон, щоб виграти вибори 28 жовтня 2012 року. Переконані, що на майбутніх виборах ми усунемо чинних високопосадовців та оберемо людей, які переймаються долею нашої держави і статус української мови буде збережено.

Вимагаємо:

Генеральній прокуратурі України і Службі безпеки України – розслідувати злочинну антидержавну діяльність Януковича Віктора Федоровича, який нині є Президентом України, нардепів Колесниченка, Єфремова, Ківалова та всіх причетних до злочинного ухвалення цього закону.

Закликаємо:

Усіх небайдужих громадян – до протестних законних акцій та заходів, котрі не даватимуть впровадити мовний закон доти, поки його не буде скасовано, а саме:

  1. ) саботувати впровадження зазначеного закону;
  2. ) гуртуватися навколо українських громадських рухів, організацій, партій;
  3. ) поширювати правдиву інформацію про ситуацію в Україні;
  4. ) активно працювати на зниження рейтингу Партії регіонів, інших партій, кандидатів у депутати, котрі підтримали протиправний закон.
  5. ) агітувати знайомих за свідоме голосування проти злочинців у владі;
  6. )брати особисту участь у майбутньому виборчому процесі як громадські спостерігачі, члени ДВК, журналісти задля унеможливлення фальшування результатів.
  7. ) у разі фальшування виборів – їхати до Києва з метою недопущення незаконного приходу до влади фальсифікаторів.
  8. ) стимулювати попит на україномовні ЗМІ й популяризувати українську мову особистим прикладом;
  9. ) активізувати й розширити українське культурне життя шляхом представлення якнайширшому загалові творчих надбань українського народу.

Заявляємо про продовження безстрокової акції протесту харківців проти мовного “закону”, яка триває безперервно від 3 липня 2012 року, попри протидію влади.

ПОРЯТУЙ МОВУ – ЗБЕРЕЖИ ДЕРЖАВУ!

Майдан на захист української мови – Харків

https://www.facebook.com/events/421856167853276

http://vk.com/event40580417

Über Дмитро Пилипець 250 Artikel
Громадський активіст