Пошук місць політичної агітації: друга спроба

Під час виборчої кампанії у суб’єктів виборів кожна хвилина на обрахунку. Що вже казати про години та дні! З моменту нашої попередньої публікації Передвиборна агітація: спробуй, розмісти ми чекали дуже довго – два тижні.

Нагадаємо, у  Законі Про вибори народних депутатів України (ст.68, п.11) сказано:

Місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування не пізніш як за вісімдесят днів до дня голосування обладнують стенди, дошки оголошень у відведених місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані у загальнодержавному окрузі, та кандидатів у депутати в одномандатному окрузі з додержанням принципу рівних умов.

“За вісімдесят днів” настало в 00:00 9-го серпня. Напередодні вибіркова перевірка таких  місць не виявила.

Наші колеги з Херсонської організації Комітету виборців України (ХО КВУ), посилаючися на наше експрес-дослідження організували прискіпливий моніторинг абсолютної більшості зазначених у рішенні Херсонського міськиконкому.
Його висновки також вийшли невтішними: міська влада і не планувала створювати спеціалізовані місця для розміщення агітації. Розв’язати проблему вирішили найпростішим шляхом – відібрати існуючі та маркувати їх відповідним чином. Як бачимо результати викликають прикре враження, що, нажаль, характерно для херсонського самоврядування.

Від 16 серпня матеріали про результати цього дослідження були розміщені щонайменше на 4-х  добре відомих та відвідуваних херсонських сайтах громадсько-політичного спрямування.

Час йде.

У звіті ХО КВУ по результатах моніторингу зазначено: В ходе выполнения постановления, ряд мест размещения стендов решено было пересмотреть. Новый перечень адресов будет рассмотрен на ближайшей сессии.

Звідки взялася ідея розглядати це питання на сесії – невідомо. Логіки у цьому нема, адже початковий перелік був затверджениий рішенням виконкому.
Але – менше з тим.
Сесія пройшла кілька днів тому. На ній вирішувалося надважливе питання статусу російської мови. Про місця передвиборчої агітації не йшлося.

Якщо дуже ретельно читати новини на сайті Херсонської міськради, то можна здогадатися, що, приміром, засідання виконкому проходило 21 серпня. Окремої новини про зміст засідання та його рішення нема. У розділі Рiшення виконкому останні документи датовані 17-м липня, саме тією датою, коли був прийнятий той перелік до якого ми зараз апелюємо.

Чи відбулося за цей час коригування переліку місць передвиборчої агітації – можна лише здогадуватися. І якщо місця для розміщення політичної реклами в Херсоні справді існують, то про них знають лише “посвячені”.  А цей факт має дуже сиьний присмак використання адмінресурсу.

Мабуть, опозиційні та незалежні кандидати мають бути дуже вдячні місцевому телебаченню за те, що воно хоч і в такий спосіб, але доносить інформацію до виборців. Хай лише про прізвища, це вже щось. Бо іншої можливості у них все одно нема:

Über Людмила Ямщикова 733 Artikel
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.