Претендентам на Верховну Раду оголосили фальстарт

Комітет виборців України вказує на передчасний початок передвиборчої агітації кандидатами в депутати Верховної Ради до офіційного відкриття виборчих грошових фондів.

Про це на прес-конференції сказав голова правління КВУ Олександр Черненко.

“Зараз відбувається процес реєстрації кандидатів у депутати. Формально свою агітацію кандидати можуть почати тільки після їх офіційної реєстрації й відкриття виборчих фондів”, – сказав він.

“Однак ми повсюдно бачимо, що агітація вже почалася й до відкриття фондів”, – сказав він.

За словами Черненка, ця проблема є основною формою порушення виборчого процесу наразі.

Він зазначив, що деякі партії використовують способи непрямої агітації, однак більшість уже агітують за допомогою передвиборчих методів.

При цьому голова правління КВУ повідомив, що Центральна виборча комісія може тільки попередити таких кандидатів.

При цьому відмовити в реєстрації кандидатам за незаконний початок агітації ЦВК не може.

Крім того, Черненко зазначив, що після реєстрації, поза залежністю від можливих порушень, ЦВК не може скасувати реєстрацію кандидатів у депутати.

Така норма закону була вперше внесена в новий закон про вибори народних депутатів.

Незважаючи на її неоднозначність, на думку Черненка, це – однаково позитивний момент, що позбавляє ЦВК можливості тиснути на кандидатів у депутати.

КВУ також прогнозує, що сумарний обсяг витрат кандидатів у депутати Верховної Ради за мажоритарними округами на виборчу кампанію становитиме близько 1 млрд доларів.

“Основні розтрати в цій виборчій кампанії припадуть на мажоритарні округи. Якщо допустити, що на кожному окрузі є 2-3 кандидати, які витратять на свою кампанію близько 1-2, а деякі й 5 млн доларів, то розтрати за всіма 225 округами дійдуть до 1 млрд доларів”, – сказав він.

Українська Правда