“Санта Барбара” по Луганські. Нєшутошниє страсті разґораются в окруґє № 104!

Водевіль із назвою «Вибори в 104-му»

За одне депутатське місце в 104-му одномандатному окрузі (Артемівський район м. Луганська) будуть боротися між собою подружжя Василенко з міста Дружківка Донецької області, а також  рідні брати Струки – Володимир та Микола.

Згідно з опублікованими ЦВК деклараціями про доходи, кандидати в народні депутати – самовисуванці Ольга й Сергій Василенко є подружжям, обидва працюють на Кіндратівському вогнетривкому заводі, є відповідно медсестрою й слюсарем. Удвох вони заробили за 2011 рок 53 тис. грн., мають будиночок в 64 кв.м. і ділянку землі в 15 соток. Мабуть що на сімейній раді вони не дійшли згоди, хто з них буде народним депутатом від Луганська, і вирішили віддати це на розсуд виборців. Заплативши за це задоволення, до речі, понад 26 тис. грн. грошової застави.

Крім подружжя із Дружківки до складу «парашутного десанту» із братньої Донецької області в 104-й округ увійшли: ніде не працюючі Ірина Демидович зі Слов’янська, Олег Гончаров і Олександр Прокошин з Донецька, приватні підприємці із Краматорська Юрій Морочко й Олег Мацюк, шахтар з Донецька Володимир Євлашин, зав. донецьким дитячим садком Катерина Зуєва. Навряд чи хто з перерахованих кандидатів з’явиться до Луганська, щоб агітувати виборців особисто. Як і оператор котельних установок школи селища Білоріченське Лутугинського району Павло Ковальов. Всі ці кандидати, за оцінкою ЛОВ КВУ, «технічні». Завдання яких не збирати голоси, а брати участь у формуванні дільничних комісій. Та ще подавати до ЗМІ підготовлені спіч-райтерами матеріали політичної реклами – для оприлюднення їх у газетах і на телебаченні за рахунок бюджету.

А ось житель міста Донецька Ігор Мартиненков складе, на нашу думку, серйозну конкуренцію як висуванцеві Партії регіонів Володимиру Гончарову, так і Володимиру Струку. Місцем роботи Мартиненкова зазначена ТОВ «Шахта «Білоріченська», посада – почесний президент. Насправді його вважають фактичним власником цього підприємства, розташованого на території виборчого округу №104. Та й задекларований ним дохід за 2011 рік у сім разів перевищує доходи Гончарова. З Мартиненковим ймовірно буде пов’язаний ще один кандидат, зареєстрований у цьому окрузі. Це Роман Клєшнін, який працює провідним юрисконсультом на червоноармійському (Донецької області) підприємстві ТОВ ” Укр-Дон-Окситех”, яке належить родичеві Ігоря Мартиненкова. Частої появи цих двох хлопців у Луганську варто очікувати.

Ще одна група кандидатів, яких луганчанам навряд чи доведеться побачити: кияни Ігор Гейченко, Тетяна Гончарук, Костянтин Жароїд, а також житель села Гребінки Київської області Світлана Гринюк та мешканець села Білки Житомирської області Віталій Уманець. Всі ці кандидати подали документи на реєстрацію 7 серпня, при цьому програми їх, що розміщені на сайті ЦВК, не тільки схожі зовні, але й підготовлені на одному комп’ютері  (судячи із властивостей вордовских документів) і у той самий день. Сьомого серпня. Нарешті, у них однакова форма декларації, що відрізняється від зразка, по якому здавали її інші. А ось хто «увів» цю групу «технічних кандидатів» до 104-й округу – стане зрозумілим тільки коли буде сформована окружна виборча комісія.

Ще одним кандидатом не з Луганська став пенсіонер із Брянки Володимир Шахов, що має річний дохід в 18474 грн. За оцінкою ЛОВ КВУ, цей Шахов з’явився серед кандидатів по 104-му округу через успішно розповсюджену командою стаханівського Сергія Шахова дезінформацію про нібито його намір балотуватися в цьому окрузі.

Всі перераховані вище кандидати – самовисуванці.

А ось з 14 луганчан, які будуть боротися за єдиний депутатський мандат у 104-му виборчому окрузі половина була висунута різними парторганізаціями. Це Дмитро Алєв («Батьківщина»), Ігор Бразовський  (“Рідна Вітчизна”), Володимир Гончаров (Партія регіонів), Сергій Давидов (Партія “Україна – Вперед!”), Денис Денищенко (Партія “УДАР”), Олександр Філіпський (КПУ), Віталій Шаповалов (Народна партія). Інша справа, що ефективну підтримку своєму кандидатові поки що надає тільки Партія регіонів.

Що стосується семи луганчан-самовисуванців, що балотуються у цьому окрузі, то практично всі вони добре відомі луганчанам. Наприклад, хто не знає Михайла Пащука, який заради захисту прав луганчан вимушений був відкусити палець охоронцеві прямо під час сесії Луганської міської ради? Добре відомі виборцям лідер комунальної самооборони Сергій Морозов, власний кореспондент  каналу ІСТV у Луганській області Андрій Шаповалов, засновник «Сердитої газети» Василь Сердюков.

Проте, більше інших самовисуванців луганські виборці підтримують поки що Володимира Струка, селищного голову Ювілейного, яке входить до складу Артемівського району міста Луганська. На жаль, по відношенню до Володимира Олексійовича є вирок суду першої інстанції, яким він засуджений до обмеження волі строком на рік. Тож, якщо апеляційний суд Луганської області на протязі найближчих двох місяців прийме рішення про залишення вироку у силі, реєстрація Володимира Струка як кандидата в народні депутати по 104-му округу може бути припинена.

Ось на цей випадок, на нашу думку, і проведений унікальний політтехнологічний хід: разом з Володимиром Струком в одному з ним окрузі кандидатом у депутати зареєстрований його старший брат Микола Струк. І у випадку зняття мера Ювілейного з балотування Микола Струк продовжить сімейну справу по просуванню у Верховну Раду.

Таким чином в 104-м окрузі є зараз три «двійники»: звичайний «двійник» Володимира Гончарова кандидат з Донецька безробітний Олег Гончаров; «двійник» Сергія Шахова, якому не судилося, пенсіонер їз Брянки  Володимир Шахов; і «двійник» навпаки – «дублер» Володимира Струка, його брат Микола Струк.

Олексій Свєтіков, Луганське відділення КВУ

Джерело